U Sidneyju produžen lockdown za najmanje 14 dana

Vlasti navode da ni tri sedmice od uvođenja prvih mjera nije zaustavljeno najozbiljnije ovogodišnje širenje korona virusa.

Lockdown je sada produžavan dva puta, ukupan potvrđeni broj zaraženih od sredine juna iznosi nešto manje od 900 (EPA)

Vlasti Australije produžile su lockdown u Sidneyju za još najmanje 14 dana, jer ni tri sedmice od uvođenja inicijalnih restrikcija nije zaustavljeno najozbiljnije ovogodišnje širenje korona virusa u tom gradu.

Premijerka države Novi Južni Vels Gladys Berejiklian najavila je da će ograničenja ostati na snazi najmanje do 30. jula, navodeći da je u protekla 24 sata potvrđeno 97 novih slučajeva lokalno prenijete zaraze, nekoliko više u poređenju sa prethodnim danom, prenosi Reuters.

Dva smrtna slučaja

“Uvijek je to bolno reći, ali moramo da produžimo lockdown za još najmanje dvije sedmice. Želimo što prije da izađemo iz ove situacije i baš zato moramo da provodimo mjere koje su nam na raspolaganju”, ukazala je premijerka Berejiklian, piše Tanjug.

Lockdown je sada produžavan dva puta, ukupan potvrđeni broj zaraženih od sredine juna iznosi nešto manje od 900, a evidentirana su i dva smrtna slučaja među COVID pacijentima.

Izvor: Agencije