Rouhani: Možemo obogatiti uranij i do 90 posto

Izjava iranskog predsjednika dolazi usred napora Teherana i šest svjetskih sila da ožive nuklearni sporazum.

Iranski predsjednik Rouhani rekao je da se nada da će nova vlada s Washingtonom dogovoriti ukidanje sankcija (EPA)
Iranski predsjednik Rouhani rekao je da se nada da će nova vlada s Washingtonom dogovoriti ukidanje sankcija (EPA)

Iran bi mogao obogatiti uranij do čistoće od 90 posto ako bi to zemlji bilo potrebno, izjavio je danas iranski predsjednik Hassan Rouhani.

“Iranska organizacija za atomsku energiju može obogatiti uranij za 20 i 60 posto, a ako jednog dana to zatreba našem reaktoru, možemo obogatiti uranij i do čistoće od 90 posto”, rekao je Rouhani na sastanku vlade, a prenosi poluzvanična iranska agencija Mehr.

Takva njegova izjava dolazi usred napora Teherana i šest svjetskih sila da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je Washington napustio prije nekoliko godina, piše Tanjug.

Strah Zapada od nuklearne bombe

Iran je 6. jula objavio da je informisao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da planira proizvesti uranij obogaćen do 20 posto, kao gorivo za svoje nuklerne reaktore.

Zapadne sile su već osudile Iran i zbog proizvodnje malih količine uranija koji čak nije obogaćen, te zbog planova Teherana da proizvodi obogaćeni uranij od kojeg se može napraviti nuklearna bomba.

Ali, iranski predsjednik Rouhani, kojemu ističe mandat, rekao je u srijedu i to da se nada da će nova vlada uspjeti s Washingtonom dogovoriti ukidanje sankcija, što znači da očekuje pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu nakon isteka svog mandata.

Teheran i velike sile počeli su u aprilu pregovarati za spas međunarodnog sporazuma što ga je Iran 2015. zaključio sa šest svjetskih sila i iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018. te obnovio Teheranu sankcije, a ovaj je reagirao odustajanjem od pojedinih obaveza iz sporazuma.

“Posao je bio spreman” za završetak, rekao je Rohani pa naglasio da je njegova vlada učinila sve “što je potrebno” za ukidanje američkih sankcija.

Šest krugova pregovora

Šest krugova pregovora dosad je održano između Irana i sila potpisnica sporazuma (Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija), a zadnji su završili 20. juna u Beču, no nije tada objavljeno kada će se nastaviti.

“Nadamo se da će 13. vlada završiti ovaj posao”, rekao je Rohani koji s dužnosti odlazi u avgustu, a mandat počinje izabrani predsjednik, ultrakonzervativac Ibrahim Raisi.

Umjereni Rohani rekao je početkom juna da se nada kompromisu prije isteka svog mandata.

Sjedinjene Američke Države i Francuska upozorile su Teheran da vrijeme curi, no Iran je odmah odgovorio da sudbina sporazuma ovisi ponajprije “o odluci” “suprotnih strana”.

Trumpov nasljednik u Bijeloj kući Joe Biden rekao je da želi vratiti Sjedinjene Američke Države u sporazum, o čemu s Iranom pregovara neizravno.

Predsjednik Islamske Republike Iran ima manje ovlasti, a konačnu odluku o nuklearnom pitanju donosi ajatolah Ali Hamenei.

Izvor: Agencije

Povezane

Međunarodna agencija za atomsku energiju i Teheran su se počeli fokusirano angažirati u procesu čiji je cilj razjašnjavanje otvorenih pitanja vezanih za zaštitne mjere.

19 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO