Poljska kupuje 250 američkih tenkova Abrams

U paket od šest milijardi dolara idu i pripadajuća logistika i obuka, obnova i modernizacija infrastrukture te municija.

Prve isporuke tenkova Abram se očekuju naredne godine (EPA - Ilustracija)
Prve isporuke tenkova Abram se očekuju naredne godine (EPA - Ilustracija)

Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams najnovije verzije, u okviru sporazuma vrijednog gotovo šest milijardi dolara, izjavio je u srijedu ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

“Poljska će kupiti 250 američkih tenkova Abrams. Naravno da je to odgovor na izazove s kojima se suočavamo u pogledu međunarodne sigurnosti. Naš je zadatak odvratiti mogućeg agresora. Svi znamo gdje se taj agresor nalazi”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Kao i brojne druge istočnoevropske zemlje, Poljsku brine sve veća nametljivost i borbenost Rusije, koja je 2014. godine anektirala poluotok Krim, do tada dio Ukrajine.

Ministar je precizirao da u paket od šest milijardi dolara idu i pripadajuća logistika i obuka, obnova i modernizacija infrastrukture te municija.

Blindirani tenkovi

Što se tiče Abramsa, pojasnio je da se radi o blindiranim tenkovima verzije M1A2 SEPv3.

Jaroslaw Kaczynski, zamjenik premijera zadužen za nacionalnu sigurnost i predsjednik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), također je potvrdio da će poljske “oružane snage biti bogatije za 250 tenkova Abrams, najmodernijih u svijetu”, te da se prve isporuke očekuju iduće godine.

Pentagon je u augustu 2020. godine najavio slanje dodatnog broja vojnika u Poljsku, gdje će se pridružiti kontingentu od 4.500 američkih vojnika već raspoređenih na istočnom krilu NATO-a u Evropi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO