Njemačka uvodi novu svemirsku komandu

Nova komanda se uvodi slijedeći odluke drugih zapadnih zemalja usred sve veće zabrinutosti zbog ruskog i kineskog vojnog napretka u svemiru.

Svemir je postao kritična infrastruktura koju moramo osigurati, kaže njemačka ministrica odbrane (EPA)
Svemir je postao kritična infrastruktura koju moramo osigurati, kaže njemačka ministrica odbrane (EPA)

Njemačka je uvela novu svemirsku komandu, slijedeći odluke drugih zapadnih zemalja usred sve veće zabrinutosti zbog ruskog i kineskog vojnog napretka u svemiru.

U posljednje dvije godine Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija imale su sve uspostavljene svemirske komande u obliku vojnih tijela odgovornih za svemirske operacije, kako bi se pozabavile onim što vide kao prijetnju Rusije i Kine, za vrijeme dok je Hladni rat primiren.

Vojni izvori Rusiju i Kinu vide kao sposobne da vode svemirski rat i teško oštete čak i vrlo napredne protivnike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gotovo 30.000 komada svemirskog otpada

Na samitu u junu NATO je upozorio da je spreman uzvratiti vojnu osvetu ako bude napadnut i iz svemira, nakon što je 2019. godine, pored kopna, mora, zraka i cyber prostora, izdvojio novi prostor za peti domen operacija.

“Svemir je postao kritična infrastruktura, koju moramo osigurati”, rekla je njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer u gradu Udem, blizu holandske granice.

Postojeći njemački svemirski situacioni centar treba biti proširen za novu komandu.

Glavni posao komande bit će zaštita satelita koji pružaju vojsci ključne komunikacione usluge i podatke o nadzoru od bilo kakvih vanjski smetnji i ometanje satelitskog rada protivnika u slučaju sukoba.

Stručnjaci u Udemu trenutno prate gotovo 30.000 komada svemirskog otpada prečnika 10 centimetara ili više za koje se pretpostavlja da bi potencijalno mogli uništiti tipični satelit, navodi Evropska svemirska agencija (ESA).

Hiljade aktivnih i ‘mrtvih’ satelita u svemiru

Prema izdavaču svemirskih podataka Seradata, trenutno ima gotovo 5.000 aktivnih i gotovo 3.400 “mrtvih” satelita u svemiru, s tim što se broj aktivnih satelita udvostručio u roku od godinu dana.

Brojku udvostručenih aktivnih satelita uglavnom čine komercijalni operatori, poput SpaceX-a od Elon Muska i njegove mreže Starlink, koja ima za cilj lansiranje hiljade satelita za snabdijevanje globalnih svemirskih bežičnih mreža.

Izvor: Agencije

Povezane

Najava Kine i Rusije da će uspostaviti zajedničku svemirsku stanicu na Zemljinom satelitu ukazuje da se igre moći i borba za resurse prebacuju i u svemir.

21 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO