Neredi u Južnoj Africi: Broj mrtvih raste

Južnoafrička policija saopćila je kako je identificirala 12 osoba za koje se sumnja da su izazivale pobunu te da su ukupno uhapšene 1.234 osobe.

Vojska je raspoređena u provincije kako bi pomogla policiji koja je preopterećena otkad su nemiri počeli prošle sedmice (EPA)
Vojska je raspoređena u provincije kako bi pomogla policiji koja je preopterećena otkad su nemiri počeli prošle sedmice (EPA)

Broj poginulih u Južnoj Africi popeo se na 72, nakon što je nasilje zahvatilo dijelove zemlje zbog zatvaranja bivšeg predsjednika Jacoba Zume, prenosi Hina.

Broj poginulih uključuje 10 osoba ubijenih u stampedu tokom pljačke trgovačkog centra u Sowetu u ponedjeljak navečer.

BBC je snimio bacanje bebe iz goruće zgrade u Durbanu koja je gorjela nakon pljačke trgovina u prizemlju.

Vojska raspoređena kako bi pomogla policiji

Vojska je raspoređena u provincije kako bi pomogla policiji koja je preopterećena otkad su nemiri počeli prošle sedmice.

Južnoafrička policija saopćila je kako je identificirala 12 osoba za koje se sumnja da su izazivale pobunu te da su ukupno uhapšene 1234 osobe.

Predsjednik Cyril Ramaphosa nasilje je nazvao jednim od najgorih u Južnoj Africi od 1990-ih, prije kraja apartheida. Podmetnuti su požari, blokirane su autoceste, a tvrtke i skladišta u većim i manjim gradovima u provincijama KwaZulu-Natal i Gauteng su opljačkani.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO