Mediji: Hoće li Kina biti sljedeća žrtva Afganistana?

Časopis ‘The National Interest’ je potvrdio da je vlada u Kabulu već počela, iza kulisa, pozdravljati dolazak Kine, nakon što se Amerika definitivno povlači.

Službenici u Kabulu rade s kineskim vlastima na produženju Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (Getty)
Službenici u Kabulu rade s kineskim vlastima na produženju Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (Getty)

Američki magazin The National Interest navodi da Kina ima velike planove da popuni prazninu nastalu povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u NATO-u iz Afganistana.

Peking se priprema da napravi “ekskluzivni ulazak” u ovu zemlju, posebno kroz kinesku inicijativu “Pojas i put”.

Časopis je potvrdio da je vlada u Kabulu već počela, iza kulisa, pozdravljati dolazak Kine, dok maše objema rukama i oprašta se od SAD-a, koji će uskoro završiti povlačenje iz zemlje.

Ima li Peking 4.000 milijardi dolara?

Izvor blizak afganistanskoj vladi, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je za The Daily Beast prošle sedmice da službenici u Kabulu marljivo rade s kineskim vlastima na produženju Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC), čija vrijednost iznosi 62 milijarde dolara, vodećeg projekta inicijative “Pojas i put”, što uključuje izgradnju autoputeva, željeznica i energetskih cjevovoda između Pakistana i Kine do Afganistana.

Časopis je naglasio da je ovaj gigantski projekat, kojim Kina nastoji povezati Aziju s Afrikom i Evropom putem kopnenih i morskih mreža koje se mogu proširiti na oko 60 zemalja, u osnovi verzija drevnog “Puta svile” u 21. stoljeću, koji je doveo u Evropu robu sa Dalekog istoka.

Strategija je ista i njome se želi povećati međuregionalna povezanost uz širenje utjecaja Kine u svijetu.

Međutim, ova misija Kine u Afganistanu, dodaje časopis, neće biti jeftina na terenu, jer će sam završetak inicijative “Pojas i put” koštati Peking više od 4.000 milijardi dolara.

‘Velike igre za ostvarivanje utjecaja’

Iako neki vjeruju da bi kineske vlasti mogle uključiti talibane u ovu inicijativu, jer su pobunjeničke snage više puta naglasile da će podržati projekte koji služe afganistanskim interesima, prolivene su rijeke krvi, zbog čega je mala vjerovatnoća da će se ova zemlja u dogledno vrijeme pretvoriti u zemlju mira.

Oružani sukob i otvoreni građanski rat ne bi bili baš idealni za one koji žele transportirati robu kroz Afganistan.

Pored toga, regija bi mogla svjedočiti izbijanju “Velike igre za ostvarivanje utjecaja” u 21. stoljeću ako Indija odluči stvarati probleme Kini u Afganistanu, smatra Gordon Chang, stručnjak za kineska pitanja.

Istakao je da “New Delhi ima sve razloge to učiniti”.

Chang i drugi kineski stručnjaci vjeruju da će Peking gotovo sigurno doživjeti neuspjeh u Afganistanu, koji je “groblje imperija”, što je nadimak po kojem je nepokorena zemlja postala poznata zbog svoje duge historije ratova i suočavanja sa svim vrstama katastrofa.

Poražena su brojna carstva

Nebrojene snage su vodile vojne kampanje u Afganistanu, a sve su završene potpunim porazom ili slomom, zaključuje časopis.

Takva je sudbina zadesila Maurijsko carstvo, Grčko carstvo, predvođeno Aleksandrom Velikim, Mongolsko carstvo, predvođeno Džingis-kanom, Timuridsko i više perzijskih carstava, Britansko carstvo i Sovjetski savez, a danas se to odnosi i na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO