Jedan čovjek smrtno stradao u antivladinom protestu na Kubi

Jedan muškarac je preminuo, a nekoliko građana i pripadnika osiguranja povrijeđeno je tokom protesta u predgrađu Havane.

Predsjednik Kube Miguel Diaz Canel za socijalnu situaciju u zemlji okrivio je američke sankcije (EPA)

Jedan muškarac je preminuo, a nekoliko građana i pripadnika osiguranja povrijeđeno je tokom protesta u predgrađu Havane te su prebačeni u bolnicu, objavila je državna Kubanska novinska agencija.

Vijest je prva službena potvrda smrtnog slučaja tokom nemira i protesta na Kubi koji su izbili u nedjelju širom te komunističke zemlje zbog duboke ekonomske krize i porasta broja slučajeva COVID-19, prenosi Hina.

Kubanska novinska agencija saopćila je da su “organizirane grupe antisocijalnih i kriminalnih elemenata” pokušale doći do policijske stanice predgrađa La Guinere, s ciljem napada na njene zvaničnike i oštećenja infrastrukture.

Predsjednik Kube Miguel Diaz Canel za socijalnu situaciju u zemlji okrivio je američke sankcije.

‘Jasni poziv na slobodu’

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je proteste na Kubi “izuzetnim i jasnim pozivom na slobodu“, hvaleći hiljade Kubanaca koji su protestovali zbog nestašica goriva i visokih cijena u jeku krize s korona virusom i u jednim od najvećih antivladnih demonstracija u novijoj kubanskoj historiji.

“Kubanski narod zahtijeva slobodu od autoritarnog režima. Mislim da nismo vidjeli proteste poput ovih u dugo, dugo vremena, možda, iskreno govoreći, i nikada”, izjavio je Biden.

Izvor: Agencije