Centar za biznis i ljudska prava iz Londona: Hoteli u Kataru ne štite migrantske radnike

Katarska vlada odgovorila da zaljevska zemlja ima nultu toleranciju u pristupu prema kompanijama koje gaje takvu politiku, te da im izriče stroge kazne, uključujući i zatvorske.

Katar je pokrenuo masovno širenje hotelske industrije, pripremajući dodatnih 26.000 hotelskih soba (Al Jazeera)
Katar je pokrenuo masovno širenje hotelske industrije, pripremajući dodatnih 26.000 hotelskih soba (Al Jazeera)

Luksuzni hotelski brendovi u Kataru ne štite migrantske radnike, tvrdi Centar za biznis i ljudska prava, nevladina organizacija iz Londona, navodeći da njeno godišnje istraživanje otkriva zlostavljanja koja „upućuju na prisilni rad“.

U izvještaju pod nazivom „Istraženo: Zlostavljanje migrantskih radnika u luksuznim hotelima za Svjetsko prvenstvo u Kataru“, objavljenom u srijedu, navodi se da su migrantski radnici u hotelima izloženi “iznudama naknada za zapošljavanje, diskriminaciji i zarobljavanju na poslu zbog straha od odmazde i zastrašivanja”.

Katarska vlada je u reakciji rekla da zaljevska zemlja „ima nultu toleranciju u pristupu prema kompanijama koje gaje takvu politiku, te da im izriče stroge kazne, uključujući i zatvorske“.

“Katar je uveo niz velikih reformi kako bi poboljšao standarde rada i zaštitio prava svih radnika. To uključuje novu minimalnu plaću u zemlji, uklanjanje izlaznih dozvola i prepreka kojima su radnici sprječavani da mijenjaju posao, strožiji nadzor nad zapošljavanjem, bolji smještaj i poboljšane zdravstvene i sigurnosne standarde“, rekao je Vladin ured za komunikacije (GCO) u izjavi.

‘Platio sam 1.000 dolara provizije za posao’

Kako bi organizirao Svjetsko prvenstvo u novembru 2022., Katar je pokrenuo masovno širenje hotelske industrije, pripremajući dodatnih 26.000 hotelskih soba za smještaj fudbalera, navijača i predstavnika medija.

Većinu radne snage u tom sektoru čine migrantski radnici iz istočne, južne i jugoistočne Azije.

Nakon što je u istraživanju pozvala 19 hotelskih kompanija, koje predstavljaju više od 100 globalnih brendova sa više od 80 objekata u Kataru, organizacija iz Londona utvrdila je da postoji „rašireni nedostatak akcije od strane hotelskih brendova da spriječe prisilni rad“.

Prema svjedočenjima radnika, njih osam od 18 potvrdilo je da su platili velike sume novca za posao.

Kuhinski radnik iz Kenije rekao je: “Platio sam 1.000 dolara provizije za posao. Još nisam otplatio dug… Niko nije niti tražio niti mi ponudio da mi nadoknadi taj trošak, svi samo šute“.

Deset od 18 intervjuiranih radnika iz Afrike ili Azije reklo je da plata i položaj ovise o nacionalnosti, navedeno je u izvještaju.

Neki od radnika izvijestili su da su primali “znatno manje plate za isti posao, te da su bili izloženi najtežim zloupotrebama, uključujući oduzimanje pasoša i odgađanje isplate s nezakonitim odbicima“.

Uprkos reformama, radnici još uvijek ne mogu bez problema promijeniti posao, dodaje se.

Gotovo svi radnici rekli su da se plaše tražiti promjenu posla kada im se ukaže bolja prilika, a neki su strahovali da bi ih hoteli deportirali.

‘Radnicima olakšan pristup pravdi’

U izjavi, Vlada Katara tvrdi da ozbiljno shvata sve izvještaje o zlostavljanju na tržištu rada u toj zemlji.

„Pokrenuli smo inicijative u kojima informišemo radnike o načini na koji mogu podnijeti žalbe protiv poslodavaca, a uvedeni su novi mehanizmi da im se olakša pristup pravdi“, navedeno je.

Katarska vlada pozvala je radnike da proslijede žalbe Ministarstvu administrativnog razvoja, rada i socijalnih pitanja (ADLSA) preko dostupnih kanala, ako misle da se radi o kršenju zakona, dodajući da se većina žalbi rješava na vrijeme.

No, britanska organizacija u izvještaju navodi da se veliki dio praksi koje su otkrivene u istraživanju, odnosi na uslove „prisilnog rada“, prema definiciji Svjetske organizacije rada (ILO).

“Naša bi otkrića trebala uznemiriti fudbalske reprezentacije i milion posjetilaca koji planiraju radostan mjesec sporta u Kataru u novembru 2022., ali ne na štetu bijede radnika“, navodi se.

U izvještaju se kaže da je na upit za istraživanje odgovorilo 11 od 19 hotelskih kompanija, te da neke poznate, poput Best Westerna, Four Seasonsa ili Millenium & Copthornea nisu reagovale.

Nevladina organizacija tvrdi da je „Katar odlučan da postigne dodatni napredak i odigura dobru provedbu reforme rada, da je značajan napredak već postignut, ali da je odgovornost i na kompanijama da prilagode svoje prakse novim zakonima“.

„Sa novim zakonima i strožim mjerama provedbe, vlada suzbija zloupotrebe rada, uključujući one u ugostiteljskom sektoru. Za promjenu ponašanja svih kompanija trebat će vremena, ali Katar pobjeđuje u borbi protiv onih koji misle da mogu zaobići pravila”, rečeno je u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO