DW: Nema više ’kalifata’, ali su teroristi sve opasniji

Šef njemačke tajne službe Bruno Kahl kaže da terorizam ostaje velika prijetnja svijetu, dva desetljeća nakon napada od 11. septembra 2001. godine na New York i Washington.

Terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života, rekao je Bruno Kahl (EPA)
Terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života, rekao je Bruno Kahl (EPA)

Šef njemačke tajne službe BND Bruno Kahl upozorava da je oružana grupa Islamska država Itak i Levant (ISIL) i dalje jednako jaka, iako više ne drži teritoriju – samozvani kalifat, a s njim se slažu stručnjaci za terorizam, koji kažu da je ISIL postao moćna globalna mreža.

Kahl je rekao da terorizam ostaje ozbiljna prijetnja svijetu, dva desetljeća nakon napada od 11. septembra 2001. godine na New York i Washington.

“Terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života”, rekao je on za Suddeutsche Zeitung i dodao da iako nije više bilo terorističkog udara uporedivog sa 11. septembrom, “broj terorističkih aktera se povećao, kao i prijetnja koju predstavljaju”.

Sve šira mreža terorista

Suzbijanje “kalifata” u Siriji i Iraku i ubistvo lidera ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija 2019. godine jesu bili teški udarci za ISIL, međutim, upozorava Kahl, ISIL se od tada pretvorio u sve širu mrežu koja nema centralnu hijerarhiju, baš kao nekad mtreža Al-Kaida.

“Bilo je pokazatelja da je ISIL poslije 2019. godine i gubitka teritorija znatno ojačala”, smatra Mirna el Masri iz hamburškog Instituta za globalne i regionalne studije, prenosi Deutsche Welle (DW).

“Nove okolnosti su protekle godine pogoršale situaciju i možda zato Kahl sada govori o njoj. Pandemija [korona virusa] pogoduje ISIL-u, jer slabi vlasti u Iraku i širi očaj među ljudima, recimo u izbegličkim kampovima na sjeveru Sirije. Tamo je sada plodno tlo za regrutiranje novih boraca paravojske”, smatra ona.

Prema njenim rečima, ISIL je podijelio odgovornost između komandanata zaduženih za razne regije.

Mafijaške metode ucjene

Kako kaže, oni sve više koriste mafijaške metode, tako što reketiraju trgovce naftom ili peru novac kroz hotele, nekretnine ili prodaju automobila u Iraku, Siriji, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“To je otežalo njemačkim i drugim službama praćenje situacije”, kaže Eric Stollenwerk, stručnjak za terorizam i regiju Sahela u istom hamburškom institutu.

Dodaje da je ISIL ojačao veze u podsaharskoj Africi, posebno u Sahelu, geografskom pojasu koji se proteže od istoka do zapada Afrike, južno od pustinje Sahare.

Kahl smatra da je jedini način da se suzbiju terorističke organizacije poput ISIL-a “jačanje monopola državne sile, izgradnja državnih struktura, garancija sigurnosti”.

“Moramo pomoći državama da vrate kontrolu, ili da je makar održe tamo gdje mogu”, rekao je on, misleći na zemlje poput Burkine Faso, Nigera i Nigerije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO