Direktorica WTO-a: COVAX za sada nije ispunio cilj

Čelnica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala kaže da su mnoge države podržale ovaj program, ali su istovremeno i kupovale vakcine i tako ih uskraćivali.

Nestašica u nabavci je odredila ponašanje, rekla je Ngozi Okonjo-Iweala (Reuters)
Nestašica u nabavci je odredila ponašanje, rekla je Ngozi Okonjo-Iweala (Reuters)

Program COVAX o ravnomjernoj distribuciji vakcina protiv COVID-19 širom svijeta nije uspio ispuniti cilj, jer su neke zemlje mogle ponuditi više novca i napraviti zalihe, smatra generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala.

“Nestašica u nabavci je odredila ponašanje”, rekla je ona tokom online intervjua za Atlantsko vijeće, ali nije imenovala na koje zemlje misli, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodala je da su mnoge države podržale COVAX program, ali su istovremeno i kupovale vakcine i tako ih uskraćivali COVAX-u, zbog čega se globalni vakcinacioni program muči da isporuči zalihe”.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je upozorio da smrtnost od COVID-19 ponovo raste, da delta varijanta korona virusa postaje dominantna i da mnoge zemlje još nisu dobile dovoljno doza vakcine ni da zaštite svoje zdravstvene radnike.

WHO: Neujednačeno i nepravično

“Globalni jaz u snabdijevanju vakcinama je izuzetno veliki, snabdijevanje je neujednačeno i nepravično. Neke države i regije naručuju milione vakcina za administriranje treće doze, dok neke zemlje nisu uspjele vakcinisati ni svoje zdravstvene radnike, ni najugroženije grupe stanovništva”, upozorio je Tedros.

Pomenuo je kompanije Pfizer i Moderna kao one kojima je cilj da prodaju vakcine za administriranje dodatne, treće doze u državama u kojima je veliki broj građana već vakcinisan.

Tedros je ukazao da bi, umjesto toga, ove kompanije trebale preusmjeriti vakcine u COVAX program WHO-a, koji (besplatno) isporučuje vakcine siromašnijim zemljama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO