Berlin: Neke zemlje bi da utječu na njemačke izbore

Krajem septembra bit će izabran novi saziv parlamenta, koji će odrediti ko će naslijediti kancelarku Angelu Merkel, koja, nakon 16 godina na vlasti, ne želi novi mandat.

Thomas Haldenwang: Psstojali su različiti napori drugih država da izvrše utjecaj na prethodne njemačke izbore (EPA)
Thomas Haldenwang: Psstojali su različiti napori drugih država da izvrše utjecaj na prethodne njemačke izbore (EPA)

Njemačke vlasti uočavaju zainteresiranost nekih zemalja da utječu na izbore u septembru, ali su do sada takve aktivnosti bile na “niskom nivou”, izjavio je šef njemačke obavještajne službe Thomas Haldenwang.

Njemačka će 26. septembra izabrati novi saziv parlamenta, koji će odrediti ko će naslijediti kancelarku Angelu Merkel, koja je odlučila, nakon 16 godina vlasti, da ne zatraži novi mandat, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Šef njemačke obavještajne agencije je rekao da su postojali različiti napori drugih država da izvrše utjecaj na prethodne njemačke izbore i da je “definitivno uočen interes nekih država da vrše utjecaj na ovogodišnje parlamentarne izbore”.

 

“Postoje naznake toga”, izjavio je Haldenwang, ali nije naveo koje su to zemlje.

U obraćanju novinarima u Berlinu, on je rekao da je “intenzitet ovih mjera trenutno još na niskom nivou”, ali da su vlasti primijetile pokušaje hakiranja koji bi, kako kaže, mogli biti priprema za lansiranje stvarnog ili lažnog materijala u kasnijem periodu.

Haldenwang je napomenuo da je od februara njegova agencija registrirala “intenzivne napadačke aktivnosti jednog cyber aktera u Njemačkoj”, koje vjerovatno imaju obavještajnu pozadinu, i u okviru kojih se nastojalo pristupiti elektronskoj pošti saveznih i državnih poslanika i članova njihovog osoblja.

Dodaje, međutim, da je vrlo mali broj tih pokušaja bio uspješan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO