Zelenski: Sjeverni tok 2 prijetnja za sigurnost Ukrajine

Pitanje izgradnje plinovoda treba biti predmet pregovora Normandijske četvorke, jer on predstavlja prijetnju za sigurnost Ukrajine, kaže Volodimir Zelenski.

Angela Merkel: Njemačka će nastaviti podržavati tranzit plina kroz Ukrajinu i ubuduće (EPA)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da pitanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 treba biti predmet pregovora Normandijske četvorke, jer on predstavlja prijetnju za sigurnost Ukrajine.

“Rekao sam gospođi [Angeli] Merkel da nam nisu dovoljne samo garancije Njemačke, budući da je subjekt svih tih pitanja Rusija. Ako već govorimo o energetskoj sigurnosti, potrebne su nam garancije i Evropske unije, i Njemačke, i Francuske. Pitanje Sjevernog toka 2 potrebno je uključiti u normandijski proces”, rekao je on poslije sastanka s njemačkom kancelarkom u Berlinu.

Zelenski je naglasio da Ukrajini prijeti rizik isključenja iz tranzita plina, a tada cijela teritorija Ukrajine, “uključujući privremeno okupiranu zemlju”, riskira da ostane bez plina, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“To treba biti predmet garancija svih učesnika Normandijskog procesa”, kazao je on.

Podržati tranzit plina kroz Ukrajinu

Merkel je kazala da će Njemačka nastaviti podržavati tranzit gasa kroz Ukrajinu i ubuduće, kao i da će to činiti i svi naredni kancelari poslije nje.

“Mi smo to obećali Ukrajini i pridržavat ćemo se toga. Pobrinut ću se da se to odnosi i na sve naredne kancelare. Za nas je to jasno, a to zna i Rusija, da je tranzit plina kroz Ukrajinu dio cjelokupnog paketa uvoza plina”, naglasila je.

Istakla je da, iako pitanje izgradnje Sjevernog toka 2 može biti predmet pregovora Normandijske četvorke, to ne može biti dio procesa rješavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine.

“Razgovarali smo o energetskim temama, formalno, pitanje plina nije dio Minskog procesa. Međutim, Njemačka i Francuska su partneri Ukrajini po mnogim pitanjima, a to znači da su stavovi te dvije zemlje po pitanju očuvanja tranzita plina kroz Ukrajinu identični”, dodala je Merkel.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO