Venecuela: Uhapšen opozicionar, optužen je za terorizam i izdaju

Uhapšeni Guevara je bliski saveznik opozicionog lidera Juana Guaida, kojega SAD i druge zemlje priznaju legitimnim predsjednikom južnoameričke države.

Ured glavnog tužitelja saopćio je da je zatražio potjernicu za Guevarom zbog njegovih navodnih "veza s ekstremističkim skupinama i paravojnim jedinicama povezanih s kolumbijskom vladom" (EPA)

Venezuelski tužitelji objavili su da su optužili opozicionog političara Freddyja Guevaru za terorizam i izdaju, između ostalog, nakon što ga je obavještajna služba uhapsila na autocesti u Caracasu, prenosi Hina.

Guevara je bliski saveznik opozicionog lidera Juana Guaida, kojega Sjedinjene Države i druge zemlje priznaju legitimnim predsjednikom južnoameričke države. Guaido je rekao da su mu neidentificirani naoružani muškarci u ponedjeljak prijetili hapšenjem dok je izlazio iz svog stana u pokušaju da pomogne Guevari.

Ured glavnog tužitelja saopćio je da je zatražio potjernicu za Guevarom zbog njegovih navodnih “veza s ekstremističkim skupinama i paravojnim jedinicama povezanih s kolumbijskom vladom”.

Incident se dogodio uoči planiranih pregovora vlade i oporbe idući mjesec u Meksiku uz posredništvo Norveške.

Predsjednik Nicolas Maduro potvrdio je u ponedjeljak na državnoj televiziji pregovaračke planove, ali je rekao da bi se opozicija trebala odreći nasilnih taktika uoči početka razgovora.

Maduro pozvao na ukidanje sankcija njegovoj zemlji

Nije imenovao Guevaru ni Guaida, ali je rekao da ima dokaze da neki akteri planiraju puč i da su tužitelji djelovali prema tim dokazima.

Maduro je također pozvao Sjedinjene Države i Evropsku uniju da ukinu sankcije Venezueli prije početka pregovora.

Opozicija, koju podržava SAD, smatra Madura diktatorom i optužuje ga za namještanje predsjedničkih izbora 2018. godine i korištenje pravosudnog sustava za gušenje neistomišljenika.

Maduro, koji je zadržao podršku vojske, poriče da su izbori bili namješteni. Naziva Guaida američkom marionetom i optužuje ga za urotu.

“Oštro osuđujemo hapšenja kongresnika Freddyja Guevare i prijetnje privremenom predsjedniku Juanu Guaidu u Venezueli”, napisala je na Twitteru Julie Chung iz američkog Ureda za poslove zapadne hemisfere.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da se pridruži u osudi tih djela i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika u Venezueli.

Izvor: Agencije