SAD pozvao EU da donese mjere radi oporavka svjetske privrede

Američka ministrica finansija Janet Yellen zatražila je od Evropske unije da planira ‘dodatne budžetske mjere’, odnosno ublažavanje propisa o visini budžetskog deficita.

U Evropskoj uniji budžetski odgovor na krizu bio je odlučan i bez presedana, kazala je Janet Yellen (EPA)

Američka ministrica finansija Janet Yellen zatražila je od Evropske unije da planira “dodatne budžetske mjere”, odnosno ublažavanje propisa o visini budžetskog deficita, da bi se omogućilo više investicija radi učvršćivanja svjetskog ekonomskog oporavka poslije pandemije.

“Važno je da zemlje članica ozbiljno predvide dodatne budžetske mjere da osiguraju snažan oporavak na nacionalnom i svjetskom nivou”, rekla je Yellen koja se nalazi u Briselu, na sastanku s ministrima finansija EU-a, takozvanom Eurogrupom.

U tekstu govora podijeljenom medijima govorila je o dovoljno fleksibilnom evropskom budžetskom okviru, koji bi omogućio zemljama da reagiraju snažno na krize i da investiraju u trajne infrastrukture, u istraživanje, razvoj i tehnologiju.

Da ne ponove grešku iz 2008.

Ministri finansija EU-a trebaju razgovaratiu o smjeru ekonomske politike Unije, a pozvali su Yellen radi razmjene mišljenja o toj temi.

Ministri trebaju razgovarati i o budžetskim politikama unutar EU-a.

Oni su predvidjeli da najesen pokrenu raspravu o reformi pakta stabilnosti, kojim se ograničava javni deficiti država članica na tri posto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zaduživanje na 60 posto BDP-a.

Neke zemlje ocjenjuju da je dio pravila zastario i u njima vide prijetnju za ekonomski oporavak.

Suviše brzo vraćanje na striktnu budžetsku politiku ubrzalo je ponovni pad Evrope u recesiju poslije finansijske krize 2008. godine.

Zvaničnici se brinu da se ne ponovi ista greška.

Rizici pandemije korona virusa

“Budžetski okvir treba podržati privredu budućnosti”, rekla je Yellen, a prethodno je pozdravila mjere protiv krize koje je Unija donijela prošle godine.

“U EU budžetski odgovor na krizu bio je odlučan i bez presedana, kako na nivou zemalja članica, tako i na nivou EU-a. Evropska centralna banka [ECB] reagirala je brzo i energično, donoseći niz mjera koje su omogućile očuvanje povoljnih finansijskih uvjeta”, kazala je ona i upozorila na rizike vezane za dalje trajanje pandemije korona virusa.

“Mislim da se svi slažemo u tome da je nesigurnost visoka. U tom kontekstu važno je da budžetska orijentacija bude povoljna do 2022. godine”, rekla je Yelen.

Izvor: Agencije