Iranski komandant poziva Iračane da napadnu snage SAD-a

Oficir iranske Revolucionarne garde je pozvao pripadnike iračke šiitske milicije da pojačaju napade na američke ciljeve, tvrdi Reuters.

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su nekoliko puta (EPA)

Visoki komandant iranske Revolucionarne garde je, tokom sastanka u Bagdadu prošle sedmice, pozvao pripadnike iračke šiitske milicije da pojačaju napade na američke ciljeve, prenosi Reuters.

Britanska agencija se poziva na tri izvora iz milicije i dva izvora iz iračkih snaga sigurnosti koji su upoznati s tim sastankom, prenosi Tanjug.

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su nekoliko puta nakon posjete iranske delegacije Bagdadu, koju je predvodio šef obavještajne službe Revolucionarne garde Hossein Taeb.

Posjeta je uslijedila nakon smrtonosnih zračnih napada Sjedinjenih Američkih Država na miliciju koju podržava Iran na sirijsko-iračkoj granici 27. juna.

‘Uzvratiti američkim snagama u Siriji’

Pozivajući na odmazdu, Iranci su Iračanima savjetovali da ne idu predaleko kako bi se izbjegla veća eskalacija, tvrde neimenovani izvori.

Ipak, Iranci su im savjetovali da prošire napade tako što će uzvratiti američkim snagama u Siriji, prema jednom od tri vojna izvora, višem zapovjedniku lokalne milicije.

Do rasplamsavanja sukoba dolazi zbog značajnih nesuglasica koje ugrožavaju diplomatske napore za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izvor: Agencije