Vojska na ulicama južnoafričkih gradova

Vojska nastoji ugušiti nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsjednika Jacoba Zume, koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

Najmanje sedmoro ljudi je izgubilo život, a uhapšeno je ukupno 219 osoba (EPA)

Južnoafrička Republika rasporedila je u ponedjeljak vojsku na ulice kako bi ugušila nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsjednika Jacoba Zume, koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

Nakon višednevnih sporadičnih nereda, u kojima je život izgubilo najmanje sedmero ljudi, policija je saopćila da se izgredi intenziviraju i potvrdila da je uhapšeno ukupno 219 osoba, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Među žrtvama je šestomjesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, kao i muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem, prenio je News 24.

U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos, pošto demonstranti neprestano pokušavaju upasti u prostorije u kojima se nalaze povrijeđeni.

Neredi nakon hapšenja Zume

Dim iz zapaljenih zgrada dizao se u zrak dok je roba iz opustošenih prodavnica razbacana pored puta u Pietermaritzburgu u Zuminoj rodnoj provinciji KwaZulu-Natal, ali incidenti su se proširili i na Johannesburg.

Televizijski kanal NCA je prikazao snimak požara na krovu tržnog centra u Pietermaritzburgu, u istočnom dijelu Južne Afrike, gdje će se Zuma pojaviti pred sudom.

Neredi su počeli prošle srijede, neposredno nakon hapšenja Zume, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 mjeseci.

Osuđen je jer je odbio sudsku naredbu da pruži dokaze u istrazi o korupciji na visokom nivou tokom njegovog devetogodišnjeg mandata koji je trajao do 2018. godine.

Izvor: Agencije