Evropski šef diplomatije kritizirao Janšu zbog Irana

Slovenski premijer, iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom, nema ovlaštenja govoriti u ime Unije o vanjskoj politici, rekao je šef evropske diplomatije.

Janez Janša je zatražio da 'iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava' (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell javno je u ponedjeljak ukorio slovenskog premijera Janeza Janšu, navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsedavajući Evropske unije nema ovlaštenja govoriti u ime Unije poslije Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

“Slovenski premijer, iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja EU-om, nema ovlaštenja govoriti u ime Unije o vanjskoj politici”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Briselu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Borrell je kazao da je bio primoran ovo precizirati pošto ga je kontaktirao iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU-a.

“Vanjska politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može imati svoj stav. Ali, u ime EU-a govore samo predsjednik Evropskog vijeća Charl Michel, i visoki predstavnik – moja malenkost – kada govori u ime ministara”, rekao je Borrell.

Kritika Iranu zbog ljudskih prava

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU-a i on ne može pretendirati da govori u ime EU-a, kazao je Borrell.

Iran je u nedelju osudio “neosnovane optužbe” o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe MEK u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

“Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava i treba ga čvrsto podržati međunarodna zajednica”, rekao je Janša u online poruci skupu i zatražio da “iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava”.

Izvor: Agencije