Johnson upozorava da pandemija nije gotova

Britanija je provela jedan od najbržih svjetskih programa vakcinisanja, s više od 87 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu vakcine protiv COVID-a 19.

Johnsonov ured kaže da zeleno svjetlo za ukidanje ograničenja ovisi o ispunjavanju četiri uvjeta (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson pozvat će u ponedjeljak na oprez dok se očekuje da potvrdi planove za uklanjanje gotovo svih preostalih covid ograničenja u Engleskoj od 19. jula, unatoč velikom porastu broju slučajeva, prenosi Hina.

Prošle je sedmice Johnson iznio prijedloge za ukidanje pravila o nošenju maski i socijalnom kontaktu te upute za rad od kuće, nazvavši to “jednosmjernim putem do slobode”. Svoju konačnu odluku objavit će na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“Globalna pandemija još nije gotova”, rekao je u izjavi objavljenoj kasno u nedjelju.

“Slučajevi će rasti kako se otvaramo i dok danas potvrđujemo naše planove, naša će poruka biti jasna. Oprez je apsolutno ključan i svi moramo preuzeti odgovornost kako ne bismo poništili svoj napredak.”

Zapanjujući porast infekcija

Britanija je provela jedan od najbržih svjetskih programa vakcinisanja, s više od 87 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu vakcine protiv COVID-a 19, a 66 posto je primilo dvije.

Uprkos tome, posljednjih sedmica zabilježen je zapanjujući porast infekcija, do stopa neviđenih od zime.

Vlada tvrdi da, iako su slučajevi porasli, broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija i dalje je daleko niži nego prije, što je dokaz da vakcine spašavaju živote i da je sigurnije otvoriti se.

Nadhim Zahawi, ministar za raspoređivanje vakcina protiv covida, u nedjelju je bio oprezniji.

Iako maske za lice više neće biti obvezne, u smjernicama će biti navedeno da se “očekuje da ljudi nose maske u zatvorenim prostorima”, rekao je.

Vlasti možda prebrzo ukidaju ograničenja

Johnsonov ured kaže da zeleno svjetlo za ukidanje ograničenja ovisi o ispunjavanju četiri uvjeta: dovoljno vkacinisanih ljudi, vakcine koje smanjuju hospitalizacije i smrtne slučajeve, bolnice bez pritiska i varijante koje ne predstavljaju preveliki rizik.

Neki su naučnici i dužnosnici izrazili zabrinutost da vlasti prebrzo ukidaju ograničenja.

“Znam da vlada jako želi vratiti ljude u urede, ali mislim da će tokom sljedećih četiri do šest sedmica  tvrtke to trebati vrlo oprezno provesti kako bi broj zaraza ne bi rastao”, rekla je profesorica za javno zdravstvo u Engleskoj Susan Hopkins za Times Radio.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO