Izraelski predsjednik obećao da će održavati dijalog s palestinskim kolegom

Razgovori palestinskih i izraelskih čelnika zaustavljeni su u aprilu 2014. godine zbog odbijanja Tel Aviva da pusti Palestince zatvorene od prije 1993. godine.

Herzog je izrazio nadu da će "pomoći u unapređivanju odnosa i izgraditi mir između dva naroda koji žive rame uz rame" (EPA)

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je da namjerava održavati dijalog sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abbasom, koji ga je pozvao u nedjelju kako bi mu čestitao preuzimanje dužnosti, prenosi Anadolija.

“Razgovarao sam večeras sa šefom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom, koji me pozvao da mi čestita na novoj funkciji. U riječima zahvale naglasio sam da namjeravam nastaviti održavati stalni dijalog s njim kao što su prethodni izraelski predsjednici učinili”, napisao je Herzog na Twitteru.

Takođe je izrazio nadu da će “pomoći u unapređivanju odnosa i izgraditi mir između dva naroda koji žive rame uz rame”.

Postići trajni mir

Kako prenosi palestinska novinska agencija WAFA, Abbas je tokom telefonskog razgovora naglasio da je potrebno postići trajni mir u Gazi, na Zapadnoj obali i Al-Qudsu (Jerusalemu).

Izraelski Kanal 12 ranije je izvijestio da Abbas izrađuje listu zahtjeva u slučaju da se palestinsko-izraelski mirovni pregovori ponovo pokrenu.

Razgovori palestinskih i izraelskih čelnika zaustavljeni su u aprilu 2014. godine zbog odbijanja Tel Aviva da pusti Palestince zatvorene od prije 1993. godine i da zaustavi aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO