Evropska unija produžila sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Sankcije su prvi put usvojene u julu 2014. godine, kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim i podršku proruskim separatistima na istoku zemlje.

Sankcije imaju za cilj ruski finansijski sektor, energetsku i vojnu indistriju (EPA)

Evropska unija u ponedjeljak je produžila ekonomske sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobu u istočnoj Ukrajini za još šest mjeseci.

Sankcije su prvi put usvojene u julu 2014. godine, kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim i podršku proruskim separatistima na istoku zemlje.

Restriktivne mjere od tada su redovno produžavane, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Posljednje produženje znači da će sankcije ostati na snazi barem do 31. januara 2022. godine.

Evropska unija vezala je ublažavanje sankcija s napretkom u provedbi sporazuma iz Minska, koji poziva na bezuslovno primirje i povlačenje teškog naoružanja obje strane sa linija fronta u istočnoj Ukrajini.

Peskov: Neće biti normalnih odnosa

Sankcije EU-a imaju za cilj ruski finansijski sektor, energetsku i vojnu indistriju, ometaju pristup ruskim bankama tržištima EU-a i limitiraju uvoz određenih proizvoda EU-a.

Posebne mjere su na snazi koje sankcioniraju trgovinu s anektiranim teritorijama, Krimom i Sevastopoljem.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u međuvremenu da odluka EU-a o produženju sankcija protiv Rusije ne daje nade za normalne odnose između Brisela i Moskve.

Kazao je da će zbog te odluke Rusija morati radi u teškim okolnostima neko vrijeme, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Izvor: Agencije