Engleski fudbalski savez i gradonačelnik Londona osudili rasističke napade na igrače

Marcus Rashford, Jadon Sancho i 19-godišnji Bukayo Saka bili su izvođači posljednja tri jedanaesterca u raspucavanju, i nitko od njih nije uspio pogoditi mrežu.

Nedugo nakon izvođenja penala stranice na društvenim mrežama trojice igrača bile preplavljene rasističkim porukama (EPA)

Engleski nogometni savez (FA) oštro je osudio rasističke napade putem društvenih mreža, koji su usmjereni prema trojici tamnoputih engleskih reprezentativaca koji su promašili udarce s bijele tačke u finalu EURA što je dovelo do trijumfa italijanske reprezentacije na Wembleyju, prenosi Hina.

Marcus Rashford, Jadon Sancho i 19-godišnji Bukayo Saka bili su izvođači posljednja tri jedanaesterca u raspucavanju, i nitko od njih nije uspio pogoditi mrežu.

Nedugo nakon toga nihove su stranice na društvenim mrežama bile preplavljene rasističkim porukama koje su ostavile predstavnike FA zgroženima.

“Svaka osoba koja stoji iza takvog odvratnog ponašanja nije dobrodošla u praćenju ekipe. Učinit ćemo sve što možemo kako bi podržali napadnute igrače, a ujedno tražimo najstrože moguće kazne za sve koji su za to odgovorni”, izjavio je glasnogovornik Engleskog nogometnog saveza.

Policija najavljuje istragu

“Pozivamo vladu na brzu reakciju i donese prikladne zakone, tako da ovo maltretirane ima posljedice u stvarnom životu za one koji ga provode. I tvrtke koje su vlasnici društvenih mreža moraju biti odgovorne, krenuti u akciju i zabraniti zlostavljačima pristup njihovim platformama te skupljati dokaze koji će voditi kažnjavanju istih, a time i iskorjenjivanju ove raširene vrste zlostavljanja”, istaknuli su iz FA-a.

Londonska policija je najavila da će istražiti “uvredljive i rasističke” poruke na društvenim mrežama.

“Svjesni smo broja uvredljivih i rasističkih komentara umjerenih prema nogometašima nakon finala Eura 2020. To je zlostavljanje potpuno neprihvatljivo, nećemo ga tolerirati i bit će istraženo”, poručili su iz londonske policije putem Twittera.

Osudi zlostavljača pridružio se na Twitteru i londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

“Rasizmu nema mjesta u nogometu ni bilo gdje drugdje. Oni koji su odgovorni za ovo odvratno zlostavljanje putem interneta moraju odgovarati, a vlasnici društvenih mreža moraju odmah reagirati, ukloniti i spriječiti ove izlijeve mržnje.”

Izvor: Agencije