Video: Uspješan izlet britanskog milijardera Richarda Bransona u svemir

Letjelica Virgin Galactica sa šest ljudi uspela se na visinu od više od 80 kilometara i sigurno vratila na Zemlju.

Virginova letjelica se vratila na Zemlju, nakon leta koji je trajao oko sat (AP)

Britanski milijarder Richard Branson uspeo se na visinu od više od 50 milja (više od 80 kilometara) iznad površine zemlje u letjelici Virgin Galactica, te se sigurno vratio na Zemlju, u prvom testnom letu u svemir sa ljudskom posadom.

Branson, jedan od šest uposlenika kompanije Virgin Galactic, nazvao je taj trenutak početkom nove ere svemirskog turizma, jer ta kompanija, osnovana 2004. godine, već sljedeće godine namjerava početi sa komercijalnim letovima u svemir.

Današnji let Bransonu je dao još jedan razlog za zadovoljstvo, a to je uspjeh u rivalstvu sa milijarderom Jeffom Bezosom, koji se nadao da će u svojoj letjelici biti prvi koji je otišao u svemir.

Bransonova letjelica vinula se u zrak iz svemirskog centra Space Port u novom Meksiku.

Nekoliko sekundi u mikrogravitaciji

Kada je letjelica došla na visinu od oko 46.000 stopa, raketa Unity se odvojila od nje i uz pogon iz raketnog motora došla na visinu od oko 85,9 kilometara, gdje je posada nekoliko sekundi bila u mikrogravitaciji.

Nakon toga, letjelica se vratila na Zemlju, nakon leta koji je trajao oko sat.

Kada je došla na visinu od oko 46.000 stopa, aktivirao se raketni motor i poslao je na visinu od oko 85,9 kilometara (Reuters)

Virgin tvrdi da će imati još dva testna leta u narednim mjesecima, prije nego što 2022. počne s komercijalnim operacijama.

Interes za izletom u svemir je jako veliki, jer je nekoliko stotina bogatih klijenata već uplatilo rezervaciju, koja stoji oko 250.000 dolara.

Izvor: Agencije