Na izbore za Bundestag mogu 53 stranke

Na parlamentarnim izborima 26. septembra mogu se kandidirati 53 stranke, a zahtjev je podnijelo 88 stranaka.

Reakcije u javnosti je izazvalo dopuštanje stranci Treći put na savezne izbore (EPA)

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj 26. septembra smije se kandidirati 53 stranaka, saopćio je Odbor za savezne izbore.

Uz parlamentarne stranke niz je manjih, koje čine šaroliku lepezu od vegana i hip-hopa do Evropske stranke ljubavi.

Među strankama koje se smiju kandidirati na izborima za Bundestag se nalaze sve parlamentarne stranke te 44 manjih stranka, kojima se pripisuju mali ili nikakvi izgledi za ulazak u savezni parlament, prenosi Hina.

Među njima su i stranke vegetarijanaca i veganaca, jedna hip-hop stranka, Evropska stranka ljubavi kao i stranka koja se naziva Ostali.

Reakcije u javnosti je izazvalo dopuštanje stranci Treći put na savezne izbore.

Stop za Njemačku komunističku stranku

Ova stranka se posebno tokom pandemije korona virusa istaknula radikalno desnim političkim stavovima.

Istodobno je zabranjen izlazak na izbore Njemačkoj komunističkoj stranci, što je obrazloženo nepotpunim finansijskim izvještajima ove stranke, kojoj je ovo prvi put nakon osnivanja 1968. glodine da joj nije omogućen izlazak na izbore.

Zahtjev za izlazak na parlamentarne izbore je, između ostalog, zabranjen strankama poput Anarhističke pogo stranke Njemačke ili Germanskoj stranci za žene, pravnu državu, zaštitu prirode, poticanja djece i demokratske ljubavi.

Za izlazak na ovogodišnje parlamentarne izbore zahtjev je podnijelo 88 stranaka.

Jedan od uvjeta za predaju zahtjeva je sakupljen određen broj potpisa koji ovisi o broju birača pojedinoj saveznoj pokrajini.

Ove godine je broj potrebnih potpisa zbog pandemijskih uvjeta smanjen na četvrtinu inače potrebnih potpisa.

Dozvola se izdaje na temelju Zakona o političkim strankama, a presudno za izdavanje dozvole je da stranke “uvjerljivo dokažu” da se njihovo javno djelovanje temelji na “ozbiljnim principima”.

Relevantan samo Ustavni sud Njemačke

Predsjednik Odbora za savezne izbore Georg Thiel pojasnio je preko Twittera kako se dozvole za izlazak na izbore ne dodjeljuju na temelju sadržaja stranačkih programa nego formalnih kriterija, odnosno ispunjavanja uvjeta propisanih zakonom.

Naglasio je da odluku o tomu djeluje li neka stranka u skladu s Ustavom ili ne može donijeti samo Ustavni sud Njemačke.

Na finansije iz državnog budžeta za finansiranje stranka imaju pravo samo one stranke koje su na posljednjim saveznim ili izborima za Evropski parlament osvojile 0,5 posto glasova, ili jedan posto ako se radi o izborima za parlamente saveznih pokrajina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO