Video: Evakuacija zbog požara u Kaliforniji i Nevadi

Požari koji bjesne u sjevernoj Kaliforniji podstakli su vlasti Nevade da evakuiraju ljude nastanjene u pograničnom području.

U Kaliforniji su izdate naredbe za evakuaciju ili upozorenja za stotine naseljenih mjesta i nekoliko kampova (EPA)

Požari koji bjesne u sjevernoj Kaliforniji podstakli su vlasti Nevade da evakuiraju ljude nastanjene u pograničnom području, iz kojeg je bio vidljiv plamen na vrhovima obližnjih planina.

Požarni val, koji je nastao spajanjem dvije vatre iz različitih pravaca, usmjeren je sada ka području sjeveroistočno od šumovite regije Sijera Nevada i ne gubi na intenzitetu, prenosi Tanjug.

U ovom dijelu Amerike se tokom vikenda očekuju visoke temperature, dok cijelu regiju pokriva pojas visokog zračnog pritiska.

U Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji u petak je zabilježena temperatura od 54,4 stepena Celzijusa.

Najviša ikada potvrđena temperatura zraka iznosila je 56,6 stepeni Celzijusa i izmjerena je 1913. godine u pustinjskoj oblasti Fernances Creeka.

Hiljadu vatrogasaca dobilo pomoć iz zraka

U Kaliforniji su izdate naredbe za evakuaciju ili upozorenja za stotine naseljenih mjesta i nekoliko kampova, kao i naredba o zatvaranju više od 518 kvadratnih kilometara Nacionalnog parka Plumas.

Vruć zrak formirao je gigantski, zadimljeni oblak pirokumulusa, koji se diže više stotina metara uvis i stvara vlastite munje, potvrdila je predstavnica lokalnih vlasti Lisa Cox.

Skoro 1.000 vatrogasaca dobilo je pomoć iz zraka, ali očekuje se da će se plamen nastaviti širiti zbog vrućine i niske vlažnosti.

Zrak je bio toliko suh da dio vode koju izbacuju avioni kanaderi ispari i prije nego što stigne do zemlje, rekla je Lisa Cox.

Izvor: Agencije