Scholz: G20 podržava sporazum o minimalnom oporezivanju

Grupa 19 najrazvijenih zemalja svijeta i Evropska unija postigla je veliki napredak u reformi poreza na poslovanje i sve su članice saglasne zaustaviti preusmjeravanje dobiti korporacija u porezne oaze.

Upitan o planovima za digitalni namet u Evropskoj uniji, Olaf Scholz je rekao da je potrebno globalno rješenje (EPA)

Grupa 19 najrazvijenih zemalja svijeta i Evropska unija (G20) postigla je veliki napredak u reformi poreza na poslovanje i sve su članice saglasne zaustaviti preusmjeravanje dobiti korporacija u porezne oaze, izjavio je u subotu njemački ministar finansija Olaf Scholz.

“Danas vidimo da će sve zemlje koje se ovdje okupljaju podržati međunarodni proces pronalaženja načina za minimalno oporezivanje”, rekao je on novinarima na sastanku ministara finansija G20 u Veneciji, prenosi Hina.

Potrebno je globano rješenje

Upitan o planovima za digitalni namet u EU, Scholz je kazao da je potrebno globalno rješenje.

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je u subotu da je dogovor o globalnom korporativnom porezu dobar za sve vlade i da će pomoći u povećanju poreznih prihoda tako što će se stati ukraj utrci zemalja koje smanjuju stope korporativnog poreza.

Na zajedničkoj konferenciji sa Scholzom, Yellen je kazala da nije nužno da se svaka zemlja s tim slaže, ali je dodala da će se zabrinutost zemalja koje se tome opiru pokušati riješiti idućih mjeseci.

Izvor: Agencije