Biden poručio Putinu da preduzme mjere protiv cyber kriminalaca

Američki predsjednik je ruskom kolegi poručio da mora preduzeti akciju protiv cyber kriminalaca koji djeluju u njegovoj zemlji te da SAD zadržava pravo da brani svoj narod i svoju kritičnu infrastrukturu.

Razgovor je uslijedio manje od mjesec dana nakon što su se dvojica lidera sastala u Ženevi (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, s kojim je razgovarao telefonom, da mora “preduzeti akciju” protiv cyber kriminalaca koji djeluju u njegovoj zemlji i da Sjedinjene Američke Države zadržavaju pravo da “brane svoj narod i svoju kritičnu infrastrukturu”, saopćila je Bijela kuća.

Razgovor je uslijedio manje od mjesec dana nakon što su se dvojica lidera sastala u Ženevi, kada je Biden uputio upozorenje Putinu da se prestane s cyber napadima na američke kompanije, a za čiji se najveći dio smatra da dolaze iz Rusije, prenosi Beta.

‘Odbraniti narod i infrastrukturu’

Posljednji ransomware napad, koji se dogodio prošlog vikenda, dovodi se u vezu s hakerskom grupom REvil sa sjedištem u Rusiji.

Bijela kuća je navela da je “Biden naglasio potrebu da Rusija preduzme mjere za ometanje ransomware grupa koje djeluju u Rusiji te dodao da je posvećen kontinuiranom angažiranju na široj prijetnji koju predstavlja ransomware”.

Biden je ponovio da će SAD preduzeti sve neophodne mjere da odbrani svoj narod i svoju infrastrukturu, dodala je Bijela kuća.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO