Rusija optužuje NATO da vježbom u Crnom moru demonstrira silu

Vježbe Sjevernoatlantske alijanse su provokacija i ‘pokazivanje mišića’, kaže glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova: Nema sumnje da manevri na Crnom moru imaju jasan antiruski prizvuk (EPA)

Mornarička vježba “Sea Breeze-2021” u Crnom moru provokativno je demonstriranje sile NATO snaga i ciljana destabilizacija situacije u blizini ruskih granica, poručila je u četvrtak glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Vježbe su svakako provokacija i ‘pokazivanje mišića’. Pozvano je više od 30 zemalja, dovedeni vojni brodovi, oko 5.000 vojnika. Dok istovremeno poručuje da je spremna na dijalog, Alijansa ciljano destabilizira situaciju i povećava opasnost od oružanih incidenata”, kazala je ona na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Smatra da se to radi namjerno, kako bi još jedna regija na svijetu pod rukovodstvom SAD-a postala nestabilan i počela predstavljati prijetnju.

Na manevrima učestvuje 5.000 vojnika

Prema njenim riječima, nema sumnje da manevri na Crnom moru imaju jasan antiruski prizvuk.

Trenutno se u Crnom moru održava međunarodna pomorska vježba pod nazivom “Sea Breeze-2021”, u kojoj učestvuju zemlje NATO i Ukrajina.

Ova najveća pomorska vježba u posljednjih 20 godina trajat će do 10. jula, a prema SAD-u, u manevrima učestvuju 32 zemlje, 5.000 vojnika, 32 vojna broda i 40 aviona.

Zaharova je, također, rekla kako smatra da je manevriranje fregate holandske ratne mornarice “Evertsen” u Crnom moru predstavljalo nastavak namjerne provokacije.

Kaže da NATO ciljano destabilizira situaciju duž ruskih granica i povećava opasnost od oružanih incidenata.

Kao primjer navodi nedavne incidente s britanskim razaračem i holandskom fregatom na Crnom moru.

Naglasila je da su, suprotno tvrdnjama holandske strane, ruski avioni tokom incidenta izveli letove strogo u skladu s međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora.

“Nema ni govora o bilo kakvom kršenju prava na slobodnu plividbu ili stvaranju opasne situacije”, istakla je ruska zvaničnica.

Incident s britanskim razaračem

Fregata holandske ratne mornarice “Evertsen”, koja se nalazila u neutralnim vodama, 24. juna je promijenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu.

Kako bi spriječili povredu ruske granice, podignuti su ruski lovci Su-30 i bombarderi Su-24, što je navelo brod da promijeni kurs plovidbe.

Dan ranije, prema ruskom Ministarstvu odbrane, britanski razarač “Defender” ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu, kada je ruski brod ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardiranje u pravcu kretanja broda.

London je ubrzo nakon toga demantirao da je pucano na britansko plovilo i tvrdi da se nije nalazilo u ruskim teritorijalnim vodama.

Izvor: Agencije