WHO upozorava na novi val zaraze u Evropi

Nakon deset sedmica pada, u evropskoj regiji je broj novih slučajeva porastao za deset posto.

Skok broja zaraženih potaknut je povećanjim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem mjera (EPA)

Došao je kraj desetosedmičnom padu broja novih zaraza korona virusom u Europi i novi val zaraza je neizbježan ako građani i političari ne ostanu disciplinirani, rekao je u četvrtak šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

Prošle sedmice je broj novih slučaja porastao za 10 posto u evropskoj regiji, potaknut povećanim putovanjima, okupljanjima i ublažavanjem socijalnih ograničenja, rekao je Kluge.

„To se događa u kontekstu situacije koja se brzo razvija. Nova zabrinjavajuća varijanta, delta varijanta, i to u regiji u kojoj unatoč ogromnim naporima država članica, milioni ostaju nevakcinisani”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Upozorio je da će “biti novog vala u evropskoj regiji WHO-a ukoliko ne ostanemo disciplinirani”.

Slijedi dominacija delta varijante

Delta varijanta korona virusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja avgusta, ocijenio je prošle sedmice Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

WHO za Evropu očekuje da ta varijanta postane “dominantna” na Starom kontinentu do avgusta.

Studije provedene i u laboratoriju i u stvarnom životu slažu se u jednom – jedna doza vakcine donosi samo ograničenu zaštitu protiv delta varijante.

U avgustu, evropska regija WHO-a “neće biti u potpunosti vakcinisana, bit će uvelike oslobođena restrikcija, uz povećanje putovanja i okupljanja”, dodaje WHO.

Izvor: Agencije