Trumpov finansijski direktor izlazi pred sud

Osuda kompanije mogla bi potkopati njene odnose s bankama i poslovnim partnerima i zakomplicirati političke planove o potencijalnoj kandidaturi za predsjednika 2024. godine.

Za samog Donalda Trumpa se optužnica ne očekuje ove sedmice (Reuters)
Za samog Donalda Trumpa se optužnica ne očekuje ove sedmice (Reuters)

Allen Weisselberg, finansijski direktor kompanije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u četvrtak se predao vlastima, uoči podizanja optužnice za krivična djela vezana za navodne porezne prevare.

Očekuje se da će Weisselberg i Trump Organization izaći pred sud u New Yorku kasnije u četvrtak, rekla je osoba upućena u to odgovarajući na pitanje Reutersa, prenosi Hina.

Tačna optužnica koju podiže tužitlac Cyrus Vance još nije otkrivena.

Reuters piše kako bi mogla biti riječ o neispravnom prijavljivanju porezne kartice.

“Gospodin Weisselberg planira proglasiti svoju nevenost i boriti se protiv tih tužbi na sudu”, rekli su njegovi advokati Mary Mulligan i Bryan Skarlatos.

Istraživanje Trumpovog poslovanja

Osuda Trumpove kompanije mogla bi potkopati njene odnose s bankama i poslovnim partnerima i zakomplicirati Trumpove političke planove o potencijalnoj ponovnoj kandidaturi za predsjednika na izborima 2024. godine.

Kompanija je saopćila kako tužioci koriste Weisselberga, koji radi za porodicu Trump više od 48 godina, “kao pijuna, kako bi se metodom spaljene zemlje naštetilo bivšem predsjedniku”.

“To nije pravda, to je politika”, dodaje kompanija.

Za samog Trumpa se optužnica ne očekuje ove sedmice, iako su tužioci objavili da nastavljaju istraživati njegovo poslovanje, rekao je njegov advokat Ronald Fischetti.

Bivši republikanski predsjednik odbacio je krivicu, a optužnicu je proglasio “lovom na vještice” politički motiviranog tužilaštva u saveznoj državi koja je uporište demokrata.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO