Rusija pod nadzor stavila brod italijanske mornarice u Crnom moru

Ministarstvo odbrane Rusije je pod nadzor stavilo fregatu ‘Virginio Fasan’ italijanske mornarice, koja je u četvrtak uplovila u Crno more.

U Crnom moru traje vojna vježba, u kojoj učestvuju snage Ukrajine, SAD-a i drugih članica NATO-a (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je pod nadzor stavilo fregatu “Virginio Fasan” italijanske mornarice, koja je u četvrtak uplovila u Crno more.

U saopćenju se navodi da će ruska mornarica pomno pratiti plovidbu italijanskog vojnog broda, prenosi Fena.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da u Crnom moru traje vojna vježba “Sea Breeze-2021”, u kojoj učestvuju pomorske snage Ukrajine, SAD-a i drugih članica NATO-a.

Incident s britanskim razaračem

“Tokom troetapne obuke, učesnici su izveli vježbe evakuacije iz opsade, probijanja zasjede i zauzimanja ključnih vojnih tačaka”, navodi se u saopćenju.

U vježbama učestvuje više od 5.000 vojnika, a trajat će do 10. jula, prenosi Anadolija.

Prošle sedmice je ruska mornarica imala incident s britanskim razaračem u Crnom moru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je američki izviđački avion djelovao u koordinaciji s britanskim razaračem za vrijeme prošlosedmičnog incidenta u Crnom moru kod Krima.

Moskva je tada saopćila da su njeni ratni brodovi ispalili hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe na putu britanskog razarača “Defender”, kako bi ga primorale da napusti oblast blizu Krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala 2014. godine, prenosi Beta.

Velika Britanija je demantirala taj izvještaj, navodeći da nije bilo paljbe u pravcu njenog broda i da je brod plovio ukrajinskim teritorijalnim vodama.

Testiranje ruske vojne odlučnosti

U incidentu prošle srijede London je naglasio da je razarač “Defender” bio na rutinskoj plovidbi kroz međunarodno priznati koridor i da je ostao u ukrajinskim vodama blizu Krima.

Velika Britanija, kao i većina svijeta, priznaje Krim kao dio Ukrajine, iako je Rusija pripojila tu oblast.

Rusija je osudila kretanje britanskog razarača kao provokaciju i upozorila da bi sljedeći put mogla pucati s namjerom da pogodi ratne brodove koji ulaze u njene teritorijalne vode ako budu ponovo pokušali testirati rusku vojnu odlučnost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada