Papa će se sastati sa zlostavljanima u katoličkim internatima u Kanadi

Posljednjih sedmica istražitelji su pronašli stotine grobnica na lokacijama nekadašnjih rezidencijalnih škola za starosjedilačku djecu.

Papa Franjo je početkom juna izrazio bol zbog otkrića posmrtnih ostataka djece (EPA)

Papa Franjo pristao je da se u decembru sastane s preživjelim starosjediocima Kanade koji su zlostavljani u ozloglašenim katoličkim internatima, usred poziva da se izvini zbog uloge Katoličke crkve u zlostavljanju i smrti hiljada djece.

Kanadska konferencija katoličkih biskupa saopćila je da je papa pozvao delegacije u Vatikan i da će se od 17. do 20. decembra sastati s predstavnicima tri grupe domorodačkih naroda, Prvim narodom, Metisima i Inuitima, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Vatikan nije potvrdio da će sastanak biti održan, ali je portal Svete stolice izvijestio o saopćenju biskupa.

Javnost i premijer traže izvinjenje

Posljednjih sedmica istražitelji su pronašli stotine neobilježenih grobnica na lokacijama nekadašnjih rezidencijalnih škola za starosjedilačku djecu.

Poslije otkrivenih više od 600 grobova na mjestu jedne škole i posmrtnih ostataka 215 djece, kanadska javnost i premijer Justin Trudeau zatražili su papino izvinjenje.

Papa Franjo je početkom juna izrazio bol zbog otkrića posmrtnih ostataka djece i pozvao vjerske i političke zvaničnike da “rasvijetle taj tužni događaj”.

U Kanadi je od 19. vijeka do 1970-ih godina više od 150.000 djece starosjedilaca prisilno slano u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

Izvor: Agencije