Kina u pustinji gradi više od 100 silosa za rakete

U provinciji Gansu identificirano je najmanje 119 silosa, za koje se čini da bi mogli biti namijenjeni skladištenju interkontinentalnih balističkih projektila.

Analitičari upozoravaju da proširenje nuklearnog kapaciteta predstavlja 'alarmantan razvoj situacije' (EPA - Ilustracija)

Kina gradi više od 100 silosa za rakete u pustinji, pokazuje analiza satelitskih snimaka, za koje istraživači kažu da nagovještavaju moguće proširenje nuklearnog kapaciteta zemlje.

Analitičari upozoravaju da to proširenje predstavlja “alarmantan razvoj situacije”, ali pozivaju na oprez od “razmišljanja o najgorem”, ističući da bi to moglo povećati tenzije među najvećim nuklearnim silama u vezi programa razoružanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Mogu služiti i kao lansirni centri

U istraživanju, koje je prvobitno objavljeno u Washington Postu, navodi se da je u pustinji u provinciji Gansu identificirano najmanje 119 silosa, za koje se čini da bi mogli biti namijenjeni skladištenju interkontinentalnih balističkih projektila.

Kako tvrde istraživači, na lokaciji od 1.800 kvadratnih kilometara u blizini Yumena nalaze se i podzemni bunkeri, koji mogu služiti i kao lansirni centri, kao i rovovi, putevi i mala vojna baza.

Istraživači Centra za studije o neširenju nuklearnog oružja James Martin Instituta međunarodnih studija u Middleburyju objekte je otkrila analizirajući satelitske fotografije komercijalne kompanije Planet.

Izvor: Agencije

Povezane

Uoči stote godišnjice Komunističke partije, Peking se svojski trudi poslati poruku: “Došlo je vrijeme Kine, bez obzira na to želi li svijet to prihvatiti.”

Published On 30 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO