U Kanadi odaju počast djeci iz indijanskog internata

Nakon što ih je pogodilo otkriće o teškim sudbinama indijanske djece, posjetioci su na kapiji ostavljali plišane igračke, dječiju obuću i mnogobrojne poruke.

Građani su posjećivali bivši internat misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi (Anadolija)

Građani su u četvrtak posjećivali bivši internat misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, nakon što je objavljeno da su na ovom mjestu otkrivena još 182 posmrtna ostatka u neoznačenim grobovima.

U pitanju je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva, u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912. godine, a zatvorena 1970. godine.

Vjeruje se da u pitanju posmrtni ostaci djece iz plemena Ktunaxa, prenosi Anadolija.

Ispred bivšeg intenata nalazi se kip “Djeca”, postavljen u čast svih koji su boravili u njemu.

Na kapiji su posjetioci ostavljali plišane igračke, dječiju obuću i mnogobrojne poruke nakon što ih je teško pogodilo otkriće o teškim sudbinama indijanske djece.

(Anadolija)

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati Sv. Eugene's, blizu Cranbrooka.

Nasilno oduzeto više od 150.000 djece

Kao i kod ranije otkrivenih 215 posmrtnih ostataka u Kamloopsu, školi u Britanskoj Kolumbiji, i 751 u Saskatchewanu, u rezervatu Prvih naroda Cowessess, za lociranje neoznačenih grobova djece koja pripadaju Krunaxi i drugim plemenima Prvih naroda korišteni su površinski radarski skeneri.

Prvi crkveni internat otvoren je 1820-ih, širom Kanade ih je postojalo 139, a posljednji internat zatvoren je 1996. godine.

Cilj je bio da učenici usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzeto od njihovih porodica i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Izvor: Agencije