EU dogovorio ‘prekid vatre’ s Britanijom u sporu oko S. Irske

Odgođena je primjena pravila Evropske unije za pošiljke određenih mesnih proizvoda koje se uvozi u Sjevernu Irsku iz drugih dijelova Velike Britanije.

London je zatražio još tri mjeseca kako bi se omogućilo objema stranama da riješe sporna pitanja (EPA)

Evropska unija dogovorila je u srijedu “prekid vatre” s Velikom Britanijom u “ratu oko kobasica”, produživši grace period, odnosno odgodu primjene EU pravila, za pošiljke određenih mesnih proizvoda koje se uvozi u Sjevernu Irsku iz drugih dijelova Velike Britanije.

Unija će, također, olakšati prelazak Irskog mora za lijekove i pse vodiče te dopustiti sjevernoirskim vozačima da putuju u Irsku s postojećim dokumentima o osiguranju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Kada Velika Britanija ne bude poštivala dogovore s nama i kada bude postupala jednostrano, bit ćemo strogi”, rekao je jedan evropski dužnosnik.

“I, naravno, moguće je imati dobre vijesti kada je riječ o britansko-evropskim odnosima.”

Trgovina regulirana Sjevernoirskim protokolom

Grace period za “ohlađene mesne proizvode” trebao je trajati do 1. jula, kada britanske kobasice i mljeveno meso koji nisu zamrznuti više ne bi smjeli prelaziti Irsko more zbog EU zabrane za takve proizvode iz trećih zemalja, u koje sada spada Velika Britanija.

London je zatražio još tri mjeseca kako bi se omogućilo objema stranama da riješe sporna pitanja.

Velika Britanija je ocijenila da je produženje roka pozitivan prvi korak, napomenuvši da tek treba postići dogovor o trajnom rješenju.

Trgovina je regulirana Sjevernoirskim protokolom, koji je dogovoren kako bi granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a, ostala otvorena te se sačuvao sjevernoirski mirovni sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine.

Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog evropskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Britanski ministar za Brexit David Frost saopćio je da se protokol mora primjenjivati na pragmatičan i proporcionalan način.

“Pitanje ohlađenih mesnih proizvoda samo je jedno od jako velikog broja problema u načinu na koji protokol trenutno funkcionira i rješenja se mora pronaći s EU-om kako bi se osiguralo da protokol postigne svoje originalne ciljeve”, rekao je, dodajući da će Velika Britanija “energično” raditi s EU-om kako bi se pronašlo rješenje.

Tradicionalne protestantske i republikanske parade

Poremećaji u isporuci nekih proizvoda razljutili su dio probritanskih unionista u Sjevernoj Irskoj i neki strahuju da bi to moglo potaknuti nasilje u julu, kada se održavaju tradicionalne protestantske i republikanske parade.

Komisija ističe da bi produženje roka od tri mjeseca trebalo biti posljednje, smatrajući da bi Velika Britanija trebala prihvatiti evropski prijedlog da se zadrže usklađeni standardi za sigurnost hrane.

Time bi se eliminiralo 80 posto kontrola.

London, pak, ističe da je glavni smisao Brexita da ne bude vezan evropskim pravilima.

Izvor: Agencije