EMA: Vakcine odobrene u EU efiksne i protiv delta soja

Prvi podaci iz upotrebe vakcina širom svijeta govore da dvije doze vakcine štite od delta soja, a da antitijela iz odobrenih vakcina mogu neutralizirati delta soj, kažu iz Evropske agencije za lijekove.

EMA je od proizvođača vakcina tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijnte virusa (EPA)
EMA je od proizvođača vakcina tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijnte virusa (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) je saopćila u četvrtak da, prema trenutnim informacijama, sve četiri vakcine protiv COVID-19 odbrene za upotrebu u Evropskoj uniji štite protiv svih varijanti COVID-19 virusa koji cirkuliraju Evropom, uključujući delta soj.

“Prvi podaci iz upotrebe vakcina širom svijeta govore da dvije doze vakcine štite od delta soja, a da antitijela iz odobrenih vakcina mogu neutralizirati delta soj”, izjavio je Marco Cavaleri, šef Odjeljenja za strategiju vakcinacije u EMA-i.

Govoreći na redovnoj konfrenciji EMA-e, on je rekao da su to ohrabrujući podaci u situaciji kada postoji zabrinutosti zbog širenja delta soja i drugih varijatnti korona virusa u Evropi, prenosi Tanjug.

Iz EMA-e pozivaju na ubrzanje vakcinacije i pridržavanje mjera javnog zdravlja kako bi se izborilo s pandemijom.

Istraživanje o efikasnosti vakcina

“Naročito je bitno da osjetljive grupe i starije osobe kompletiraju vakcinaciju čim je prije moguće kako bi se limitiralo dalje širenje delta soja”, kaže Cavaleri.

Od proizvođača vakcina EMA je tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijante virusa.

Kada je reč o “miješanju vakcina”, odnosno davanju različite druge doze u odnosu na prvu, iz EMA-e kažu da još nemaju dovoljno podataka kako bi mogli dati preporuku, ali da prvi rezultati iz Njemačke i Španije pokazuju da ova startegija pokazuje zadovoljavajuće rezultate i da nema sigurnosne rizike.

Kada je riječ o potencijalonoj trećoj dozi, u EMA-i navode da još nije jasno da li će ona biti neophodna kako bi vakcine održale potrebnu efikasnost, ali da bi informacije o tome trebale biti prikupljene tokom ljeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO