Donji dom Kongresa SAD-a usvojio zakon o 715 milijardi dolara

Usvojen je prijedlog zakona za saobraćajnu infrastrukturu kojim se otvaraju potencijalne investicije u puteve, željeznicu, javni saobraćaj i vodovode tokom pet godina.

Glavni autor zakona je Peter DeFazio (Reuters)

Donji, Zastupnički dom američkog Kongresa, gdje većinu imaju demokrate, odobrio je u četvrtak važan prijedlog zakona vrijednosti 715 milijardi dolara za saobraćajnu infrastrukturu, kojim se otvaraju potencijalne investicije u puteve, željeznicu, javni saobraćaj i vodovode tokom pet godina.

Zakon je usvojen uglavnom po partijskoj liniji sa 221 glasom za i 201 protiv, prenosi Beta.

Ovaj zakon bi mogao poslužiti kao početak za pregovore o “paketu za infrastrukturu” koji bi podržale obje stranke.

‘Milioni dobro plaćenih radnih mjesta’

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i grupa senatora iz obje partije već su se dogovorili o nacrtu tog “paketa”, ali to još nije pretvoreno u tekst zakona.

Demokrate će se zalagati da se u to uključe mnoge od odredbi iz u četvrtak usvojenog zakona kada Kongres bude razmatrao širi dvopartijski dokument ovog ljeta.

Glavni autor zakona Peter DeFazio rekao je da će investicija koja se predlaže omogućiti da SAD popravi mostove, puteve i tunele i time poveća ekonomsku konkurentnost, dok se istovremeno bori s novim egzistencijalnim izazovima klimatskih promjena.

“Moramo ponovo graditi na način o kojem nikad ranije nismo mislili. Bit će skupo ali dobra vijest je da će stvoriti milione, milione dobro plaćenih radnih mjesta”, kazao je DeFazio.

Zakon predstavlja početnu tačku za neke od investicija u javne radove o kojima je govorio Biden, ali odluku o tome kako da se to plati ostavlja za neki drugi dan.

Plan vrijedan gotovo 1.000 milijardi dolara

Biden je predložio povećanje korporativnog poreza da se finansiraju investicije u infrastrukturu, ali republikanci se tome protive i glasali bi protiv.

Grupa od 10 senatora iz obje partije koja pregovara o planu vrijednosti gotovo 1.000 milijardi dolara, suzila je mogućnost na nekoliko potencijalnih izvora finansiranja koje ne uključuju povećanje poreza.

Republikanci su se protivili u četvrtak razmatranom prijedlogu zakona o saobraćaju zato što ne uključuje mehanizam finansiranja.

Izvor: Agencije