Zelenski: Rusija sa granice povukla 11.000 od ukupno 105.000 vojnika

Predsjednik Ukrajine je kazao da je za mirno rješavanje krize potreban veći međunarodni pritisak prema Rusiji.

Ruska vojska je najavila povlačenje trupa nakon završetka vježbi krajem aprila (EPA)

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sa granica te zemlje Rusija povukla svega 11.000 od ukupno 105.000 vojnika.

Predsjedništvo Ukrajine saopćilo je da je Zelenski telefonom razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom o predstojećim samitima lidera G7 i NATO-a, prenosi Anadolija.

Izvijestivši Trudeaua o aktuelnoj situaciji u Donbasu, Zelenski je kazao da Rusija nije povukla dovoljan broj vojnika sa ukrajinske granice.

“Sa granice je povučeno svega 10.000 od ukupno 105.000 ruskih vojnika“, kazao je on i poručio kako je za mirno rješavanje krize potreban veći međunarodni pritisak prema Rusiji.

Nove vježbe u septembru

Kanadski premijer je poručio da ta zemlja pruža nepokolebljivu podršku teritorijalnoj cjelovitosti i nezavisnosti Ukrajine.

Ruslan Homchak, načelnik Generalštaba ukrajinske vojske, 30. marta je izjavio da je Rusija rasporedila svoju vojsku u blizini granice Ukrajine pod izgovorom izvođenja vojne vježbe.

Ruska vojska je najavila povlačenje trupa nakon završetka vježbi krajem aprila, ali je nakon toga trupama naređeno da rasporede oružje na jugozapadu Rusije u blizini Ukrajine za još jednu veliku vojnu vježbu zakazanu za septembar.

Izvor: Agencije