Ubijeno 10 deminera u napadu talibana

U provinciji Baglan intenzivirano nasilje otkako su 1. maja američke snage započele završnu fazu povlačenja iz Afganistana.

U napadu ranjeno najmanje 14 osoba (AP)

Pripadnici talibanskog pobunjeničkog pokreta ubili su najmanje 10 pripadnika Centra za deminiranje u sjevernoj afganistanskoj provinciji Baglan, saopćilo je jutros lokalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Talibani su ušli u kompleks Centra za dezminiranje i počeli pucaju“, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova i dodao kako su napadači bili maskirani.

U provinciji Baglan, koja je poprište čestih sukoba Vladinih snaga i talibana, nasilje se intenziviralo otkako su 1. maja američke snage započele završnu fazu povlačenja iz Afganistana.

Ubijeni u jednoj sobi

Reuters navodi kako se napad na deminere desio kasno u utorak u Baglanu, proviniciji gdje se bilježe žestoke borbe posljednjih sedmica.

Glasnogovornik provincijske uprave policije Jawad Basharat kazao je kako su ubijeni bili dio Halo Trusta, najveće deminerske organizacije u Afganistanu.

„Talibani su ih uveli u jednu sobu, a onda pucali po njima“, istakao je i dodao kako je 14 osoba ranjeno u napadu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO