Trump: Trebao sam zabraniti Facebook

Bivši američki predsjednik pohavalio je nigerijsku vladu zbog zabrane rada platforme Twitter u toj zemlji nakon što je nalog predsjednika izbrisan zbog kršenja pravila.

Nalozi Trumpa na društvenim mrežama Twitter i Facebook su zabranjeni - na Twitteru zauvijek, na Facebooku najmanje dvije godine (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je trebao zabraniti Facebook dok je bio predsjednik, ali da ga je direktor kompanije Mark Zucekerberg stalno zvao, dolazio na večere u Bijelu kuću i tom prilikom mu govorio koliko je “veličanstven”.

Nalozi Trumpa na društvenim mrežama Twitter i Facebook su zabranjeni – na Twitteru zauvijek, na Facebooku najmanje dvije godine.

Trump je u saopštenju pohvalio nigerijsku vladu zbog zabrane rada platforme Twitter u Nigeriji nakon što je nalog predsjednika te zemlje Muhammadua Buharija izbrisan zbog “kršenja pravila”, prenosi BBC, piše Tanjug.

“Ko su oni da diktiraju dobro i zlo kada su i sami zli?”, izjavio je bivši predsjednik u saopštenju i pozvao druge zemlje da slijede poteze Buharija.

Apelovao na građane

Istovremeno, Trump je apelovao na građane da izbrišu naloge na platformama Facebook i Twitter jer ne dozvoljavaju “slobodan i otvoren govor”, i na kojima je njemu lično zabranjen pristup nakon nereda u Kapitolu u januaru, zbog optužbi da su njegove objave podsticale nasilje.

“Čestitam Nigeriji koja je zabranila Twitter, jer je zabranio njihovog predsjednika”, rekao je Trump.

Zabrana Twittera u Nigeriji uslijedila je nakon što je nigerijski čelnik zaprijetio je obračunom s ljudima na jugoistoku zemlje.

Izvor: Agencije