Sumnjiva smrt izraelskog obavještajca u vojnom zatvoru

Obavještajac izraelske vojne obavještajne službe Aman uhapšen je u septembru prošle godine, nakon što su mu na teret stavljene teške optužbe.

U izjavi vojske se spominje šteta koju je obavještajni službenik nanio izraelskoj sigurnosti (Anadolija)
U izjavi vojske se spominje šteta koju je obavještajni službenik nanio izraelskoj sigurnosti (Anadolija)

U saopćenju izraelske vojske u ponedjeljak nije pruženo mnogo detalja o slučaju obavještajnog službenika koji je misteriozno umro u zatvorskoj ćeliji u vojnom zatvoru.

Izraelski list Yedioth Ahronoth pokrenuo je početkom mjeseca priču o ovom slučaju, navodeći da vojska skriva sve njegove detalje.

Obavještajac izraelske vojne obavještajne službe Aman uhapšen je u septembru prošle godine, nakon što su mu na teret stavljene teške optužbe.

Vojska je uvela strogu cenzuru i ne dozvoljava da se objave detalji slučaja, prema istom izvoru.

Samoubistvo u zatvorskoj ćeliji

U jeku nedavne izraelske agresije na Gazu, zdravlje obavještajca se naglo pogoršalo u zatvoru.

Prebačen je u bolnicu u zoru 17. maja, a istog dana je objavljena njegova smrt.

List je kasnije citirao vojne izvore da je obavještajni službenik počinio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji u vojnom zatvoru, međutim, njegova porodica sumnja u tačnost te priče.

Vojni apelacioni sud u Tel Avivu dozvolio je da se u ponedjeljak navečer objave novi detalji vezani za ovaj slučaj.

U izjavi vojnog glasnogovornika se navodi da je preminuli obavještajni službenik teško naštetio izraelskoj sigurnosti, ali nisu otkrivene okolnosti njegovog hapšenja i optužbe za koje se teretio.

Vojska je u izjavi potvrdila da je obavještajni službenik sarađivao tokom ispitivanja i priznao mnoga djela koja su mu pripisana.

Sahranjen na civilnom groblju

Istraga je otkrila da je obavještajac djelovao samostalno zbog ličnih motiva, a ne iz ideoloških, nacionalnih ili ekonomskih motiva.

U izjavi se naglašava da službenik nije djelovao pod utjecajem strane sile, niti je imao kontakt s neprijateljskim elementima.

Također je objašnjeno da je bio zatvoren u vojnom zatvoru sa ostalim zatvorenicima i da nije bio u samici.

Spomenuto je i to da je obavještajac sahranjen na civilnom, a ne vojnom groblju.

U izjavi vojske se navodi da je tokom perioda pritvora, na njegov zahtjev, otpušten iz službe.

Prema Zakonu o vojnim grobljima, sahranjivanje na vojnom groblju nije dozvoljeno u ovom slučaju.

Tragična smrt preminulog obavještajnog službenika trenutno se istražuje, a posebnu istragu provodi Jedinica za interne istrage Kadrovskog odjela, kako je navedeno u izjavi.

Ministar obećao više informacija

Izraelski list Haaretz otkriva da se službenik, čije ime do sada nije objavljeno, smatrao kompjuterskim genijem i da je u ranoj mladosti diplomirao u ovoj oblasti.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz, u prvom komentaru vezano za slučaj koji je izazvao polemike u Izraelu, obećao je da će otkriti više informacija.

Gantz je potvrdio, u izjavama koje je prenio list Maariv, da razumije raspoloženje koje je prisutno kada su u pitanju nerazjašnjeni slučajevi, “ali radit ćemo na tome da se situacija poboljša koliko god to bude moguće u granicama sigurnosnih ograničenja.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO