Nestašica poluvodičkih čipova veliki izazov

Nestašica poluprovodnika je negativno utjecala na oko 170 različitih grana industrija širom svijeta.

Senat bi uskoro mogao odobriti 52 milijarde dolara za subvencije za američku proizvodnju čipova (EPA - Ilustracija)

Globalna nestašica poluvodičkih čipova predstavljat će značajan izazov za različite grane industrije sljedeće godine, izjavila je američka sekretarica za trgovinu Gina Raimondo.

“Za sljedeću godinu, ili tako nešto, ovo će biti svakodnevni izazov”, rekla je ona, komentirajući pitanje globalne nestašice čipova koji su potrebni u raznim sektorima, od tehnologije do automobila.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli privatnom sektoru da to nekako prebrodi… ohrabriti privatni sektor da radi zajedno i čine sve što je u njihovoj moći kako bi se riješila kratkoročna kriza”, kazala je Raimondo za kanal CNBC, prenosi Anadolija.

Nestašica poluprovodnika

Kako je kazala, američki Senat uskoro mogao bi odobriti 52 milijarde dolara za subvencije za američku proizvodnju čipova, što je dio većeg zakona koji ima za cilj jačanje američke konkurentnosti s Kinom.

Prekid u radu fabrika čipova zbog pandemije korona virusa, američko-kineski trgovinski sukob te suše i nestašice struje na Tajvanu doprinijeli su nestašici poluprovodnika.

To je negativno utjecalo na oko 170 različitih grana industrija širom svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Od jednostavnih mašina za računanje, do prijenosnih računara i smartfona koji mogu da simuliraju čitave virtualne svjetove.

Published On 08 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO