Ruski sud zabranio Navaljnijeve organizacije i označio ih ‘ekstremističkim’

Svi koji su sarađivali sa organizacijama ruskog opozicionara mogu biti procesuirani.

Aleksej Navalni je po povratku u Rusiju iz Njemačke pritvoren zbog kršenja uslovnog otpusta (EPA)

Ruski sud zabranio je organizacije koje je osnovao opozicioni čelnik Aleksej Navaljni, označivši ih kao „ekstremističke“.

Presudom Gradskog suda u Moskvi, donesenom u srijedu, a koja stupa na snagu odmah, osobe povezane s Navaljnijevom Fondacijom za borbu protiv korupcije i njegovom rasprostranjenom mrežom regionalnih ureda širom Rusije, da traže javne funkcije.

To, također, znači da bi aktivisti koji su sarađivali s organizacijama, svi koji su im donirali novac, pa i oni koji su jednostavno dijelili materijale grupa, mogli biti procesuirani i dobiti duge zatvorske kazne.

U javljanju iz Moskve, Bernard Smith, reporter Al Jazeere, rekao je da je ova odluka praktično zadala „posljednji udarac Navalnijevim političkim organizacijama koje je gradio godinama kako bi se pokušao suprotstaviti predsjedniku Vladimiru Putinu“.

Navalni se nalazi u zatvoru u Rusiji.

Osuđen na dvije i po godine zatvora

Uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke, gdje se, kako navode zapadne zemlje, oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora.

Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.

Navalni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uslovnog otpusta, za šta kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe.

Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nametnule su sankcije Moskvi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Kritičar Kremlja vraćen je u prvobitnu popravnu ustanovu, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, nakon što se oporavio od štrajka glađu u bolničkom odjeljenju druge zatvorske jedinice.

07 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO