Rođaci ubijenih u Kanadi: Šira zajednica da se usprotivi islamofobiji

Policija je utvrdila da je osumnjičeni za ubistvo muslimanske porodice u Kanadi bio motivisan mržnjom.

Četvoro članova porodice koji su ubijeni u nedelju u Kanadi imenovani su kao porodica Afzaal, i porijeklom su iz Pakistana (Reuters)

Rođaci ubijene muslimanske porodice iz kanadskog grada Londona u provinciji Ontario apelovali su na širu zajednicu u Kanadi da se usprotivi rasizmu i islamofobiji, nakon što je policija utvrdila da je osumnjičeni za ubistvo bio motivisan mržnjom.

Četvoro članova porodice koji su ubijeni u nedelju kada ih je ubica pokosio vozilom imenovani su kao Salman Afzaal (46), supruga Madiha (44), Yumna Afzaal (15) i Salmanova majka (74), čije ime nije objavljeno.

Jedan 9-godišnji dječak je i dalje u bolnici sa ozbiljnim povredama, ali koje nisu opasne po život, izvijestio je Reuters, a prenio Tanjug.

Muškarac imenovan kao Nathaniel Veltman (20) se nalazi u pritvoru i osumnjičen je za četvorostruko ubistvo prvog stepena i pokušaj ubistva.

Teroristički čin

Rođaci žrtava su osporili prvobitni izvještaj policije, koja je navela da osumnjičeni nije član nijedne ekstremističke grupe i da nije imao saučesnike.

“Mladi čovjek koji je počinio teroristički čin je bio pod uticajem grupe sa kojom je povezan, a ostatak zajednice mora da zauzme čvrst stav protiv svega ovoga”, izjavila je porodica, no nije objavila ime grupe ili kako su saznali da je osumnjičeni povezan sa njom.

Članovi porodice koji su stradali tokom vikenda u kanadskom gradu bili su aktivni članovi londonske muslimanske zajednice.

U Kanadu su došli iz Pakistana 2007. godine, prema pisanju lokalnih medija.

“Nema sumnje da nas boli. Srca su nam slomljena, naši umovi su zanijemili”, rekao je za Al Jazeeru Abd Alfatah Twakkal, vođa muslimanske zajednice u Londonu.

“Istodobno, postoje zabrinutost i osjećaj straha – zbog ovog stravičnog čina…”

Twakkal kaže da je muslimanska zajednica u Londonu – jedna od najstarijih u Kanadi – dobila ogromnu podršku i poruke solidarnosti, što pruža određenu utjehu. No, pozvao je na konkretne akcije za rješavanje rastuće islamofobije koji se često širi na društvenim mrežama.

Muslimanskoj zajednici u Kanadi podršku su pružili i vodeći kanadski političari, uključujući i premijera  Justina Trudeaua koji je rekao da je “zgrožen” onim što je opisao kao “čin mržnje” i rekao da su njegove misli sa žrtvama.

„Muslimanska zajednico u Londonu i muslimani širom zemlje znajte da smo uz vas. Islamofobiji nije mjesto ni u jednoj od naših zajednica. Ova je mržnja podmukla i prezrena – i mora prestati ”, napisao je Trudeau na Twitteru.

Agencija za statistiku Kanade je u martu saopćila da je policija izvijestila o 181 incident u 2019. godini koji su usmjereni protiv muslimana, što je blagi porast u odnosu na raniji  period.

“Nije dovoljno samo reći da odbacujemo islamofobiju, odbacujemo ksenofobiju, odbacujemo rasizam, diskriminaciju …, rekao je Twakkal.

Izvor: Al Jazeera i agencije