Njemačka: Istraga protiv policajaca zbog širenja ekstremno desnih sadržaja

Istraga je pokrenuta protiv 20 policajaca, a pretresi su izvršeni u šest stanova te na radnim mjestima policajaca u Frankfurtu na Majni.

Riječ je o 19 aktivnih policajaca i jednom koji više nije u službi, a pripisuje im se širenje mržnje prema strancima (Arhiva)
Riječ je o 19 aktivnih policajaca i jednom koji više nije u službi, a pripisuje im se širenje mržnje prema strancima (Arhiva)

U saveznoj pokrajini Hessen u srijedu je izvršen pretres u stanovima policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih postrojbi, za koje se sumnja da su preko internetskih foruma širili propagandu ekstremno desnih sadržaja, prenosi Hina.

„Istraga je pokrenuta protiv 20 policajaca, a pretresi su izvršeni u šest stanova te na radnim mjestima policajaca u Frankfurtu na Majni“, stoji u saopćenju Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala i Državnog tužilaštva u Frankfurtu.

Riječ je o 19 aktivnih policajaca i jednom koji više nije u službi, a pripisuje im se širenje mržnje prema strancima te upotreba simbola zabranjenih političkih organizacija iz razdoblja nacionalsocijalizma.

Sadržaj pronađen na pametnom telefonu

Istraga je pokrenuta nakon što su na pametnom telefonu jednog pripadnika specijalnih postrojbi, protiv kojeg se otprije vodila istraga zbog posjedovanja dječje pornografije, pronađeni sadržaji chat-grupe s ekstremno desnim sadržajem.

Već prije dvije godine je izbio skandal zbog otkrivenih radikalno desnih sadržaja u komunikacijskim grupama kojima su se služili policajci u Hessenu.

Vlasti nisu pojasnile postoji li povezanost između tadašnjih slučajeva i današnjih pretresa.

Izvor: Agencije

Povezane

Ako Alternativa za Njemačku na parlamentarnim izborima u nedjelju osvoji više od deset posto glasova, kako to predviđaju ankete, u Bundestagu će imati više od šezdeset mjesta. Biće to prvi put od 1945. da u parlamentu djeluje stranka čiji članovi zagovaraju ekstremno desničarske stavove. Posljednjih godina, takvi stavovi mogli su da se čuju samo na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO