Lavrov: Moskva ne očekuje sporazum na samitu Putin-Biden

Nemamo pretjerana očekivanja, nikakve iluzije da se očekuju neka otkrića na samitu u Ženevi 16. juna, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Sastanak ruskog i američkog predsjednika desit će se 16. juna u Ženevi (Reuters)

Moskva ne očekuje da će biti postignut sporazum na predstojećem sastanku samita ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joe Bidena, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Nemamo pretjerana očekivanja, nikakve iluzije da se očekuju neka otkrića na samitu. Ali, postoji objektivna potreba za razmjenu mišljenja na nivou samita o tome koje prijetnje prijete Rusiji i SAD-u kao dvjema velikim nuklearnim silama”, rekao je on na Međunarodnom forumu eksperata i diplomata prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Kremlj je ranije javio da će na prvom sastanku licem u lice u Ženevi 16. juna ruski i američki lider razgovarati o aktuelnom stanju rusko-američkih odnosa i izgledima za njihov razvoj, strateškoj stabilnosti.

Biden kreće na turneju po Evropi

Također će razgovarati o ključnim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Biden u srijedu kreće na prvo inozemno putovanje, gdje će se boriti za ono što naziva “definirajućom” bitkom za demokratiju.

Sastat će se s glavnim američkim saveznicima u Evropi prije sastanka s ruskim predsjednikom.

S pretrpanim dnevnim redom – učešćem na samitima G7, NATO-a i Evropske unije uoči sastanka s Putinom u Ženevi – Biden će pokušati osnažiti Zapad, koji se, prema njemu, nalazi na “ključnoj tački”.

“Ovo je odlučujuće pitanje našeg vremena”, napisao je Biden za The Washington Post uoči puta.

Izvor: Agencije