EK: Prijedlog budžeta EU za 2022. 167 milijardi eura

U EK kažu da će se sredstva iz budžeta usmjeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mjesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

EU budžet za 2022. godinu dio je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027 (Arhiva)

Evropska komisija predložila je 167,8 milijardi eura za zajednički budžet EU za narednu godinu, prenosi Tanjug.

Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi eura bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU-a.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi eura, navodi se u prijedlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta usmjeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mjesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

Neviđen nivo finansijske podrške

”Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti”, poručio je komesar za budžet EU, Johannes Hahn.

Kada su u pitanju sektorska izdvanja, predviđeno je 118, 4 milijarde eura bespovratnih sredstava podrške ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom svijeta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 miljarde eura), odbranu i bezbjednost (1,2) i oko milijardu eura za zaštitu zadravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu dio je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 miljarde eura, odnosno dio je ukupnog paketa za opravak od 1.824 milijarde eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada