Česi evropski nogometni prvaci u simuliranom svijetu

Prognoze superkompjutera koji je analizirao učesnice EURO-a i njihove rezultate u posljednjih 20 godina.

Evropsko prvenstvo, koje počinje u Rimu ovog petka, trebali je biti održano lani, ali je odgođeno zbog pandemije korona virusa (Reuters)

Nogometaši Češke proglašeni su evropskim prvacima nakon što su sa 3:2 savladali Dansku na odgođenom Evropskom prvenstvu – ovo su prognoze superkompjutera koji je analizirao učesnike EURO-a i njihove rezultate u posljednjih 20 godina, prenosi Al Jazeera English.

Evropsko prvenstvo, koje počinje u Rimu ovog petka, trebali je biti održano lani, ali je odgođeno zbog pandemije korona virusa.

Češka i Danska su po jednom osvajale ovo takmičenje, ali malo ko smatra da bi to mogli ponoviti ove godine.

Danska je na rang listi Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) na 10. mjestu, dok je Češka 40. selekcija svijeta.

Nepredvidivi sport

Simulacija Sportradara, banke sportskih podataka, koristila je “milione podataka iz posljednjih 20 godina i uvrstila ih je u AI algoritam kako bi predvidjela rezultate“, navodi kompanija u saopćenju.

Ovi algoritmi nisu samo predvidjeli finaliste, već i učesnike polufinala, gdje su eliminirani Engleska i Italija.

U osmini finala su “ispale“ Italija i Francuska, dok je Njemačka stigla tek stepenicu više.

“Nogomet je nepredvidiv, i to je jedna od stvari koje volimo u ovom sportu, ali malo koji će navijač prognozirati da će Česi i Danci igrati finale“, kaže Werner Becher, izvršni direktor Sportradara za Evropu, Bliski istok, Afriku i Latinsku Ameriku.

“Nakon tako velike odgode, među navijačima vlada veliko uzbuđenje. Mi smo se tu uključili s našim tehničkim kapacitetima kako bi simulirali turnir, obradivši milione podataka iz posljednjih 20 godina kako bi došli do pobjednika.“

Portugal brani titulu

Prvi put u historiji turnira on će biti održan širom Starog kontinenta u 11 gradova: London, Sankt Petersburg, Baku, Minhen, Rim, Amsterdam, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glasgow i Sevilja.

“Nogometni mečevi simulirane stvarnosti reflektiraju formu ekipe i normalne uvjete odigravanja mečeva, uz korištenje decenijskih historijskih i statističkih podataka kako bi se napravilo nemjerljivo mnogo podatkovnih tačaka“, navodi se u saopćenju.

Portugal će ove godine braniti naslov najboljeg u Evropi, na turniru će biti odigran 51 meč uz učešće 24 nacionalne selekcije.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Evropsko prvenstvo u nogometa, koje je od 11. juna do 11. jula na programu u 11 gradova Starog kontinenta, igra će se u prisustvu publike.

Published On 25 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO