Bugarski MiG-29 pao u Crno more tokom vježbe

Razlozi pada aviona sovjetske proizvodnje još nisu poznati, ali su vojni dužnosnici obustavili vježbu ‘Shabla 2021’.

Akcija traganja i spašavanja se nastavlja, ali status pilota ostaje nepoznat (EPA)

Bugarski borbeni avion MiG-29 sovjetske proizvodnje srušio se u Crno more tokom vojne vježbe, a pilot je nestao, saopćilo je u srijedu bugarsko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je potvrdilo da je borbeni avion nestao sa radara u 12:45 sati po lokalnom vremenu nad teritorijalnim vodama te zemlje, prenosi Ap.

Akcija traganja i spašavanja pokrenuta je odmah i nastavlja se, ali status pilota ostaje nepoznat.

Razlozi pada aviona još nisu poznati, ali vojni dužnosnici su obustavili vježbu “Shabla 2021“.

Prema izvještaju bugarskog servisa Radija Slobodna Evropa, premijer Stefan Ianev rekao je za televizijski kanal bTV da pilot nije prijavio nijedan problem prije nego što je nestao sa radara.

Tri MiG-a 29 Srbije, koji su također sudjelovali u vježbi, sigurno su se vratila u bazu Graf Ignjatijevo, saopćilo je bugarsko ministarstvo obrane, prenosi Hina.

Obnavljanje bugarske zračne flote

Dva aviona MiG-29 koji su pripadali Bugarskoj su se srušila 1994. i 2012. godine.

Od kako se 2004. godine pridružila NATO-u, Bugarska pokušava zamijeniti svoju zračnu flotu sovjetskih MiG-ova 29, ali je finansijski problemi sprečavaju u tome.

Ta balkanska zemlja potpisala je 2019. godine ugovor o kupovini osam vojnih aviona F-16 od američke kompanije Lockheed Martin, u sklopu napora da svoju avijaciju uskladi sa standardima NATO-a.

Prvi F-16 avioni trebali bi biti isporučeni u Bugarsku do 2023. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Ukrajinske oružane snage i dalje koriste avione napravljene u Sovjetskom Savezu i ostalu vojnu opremu.

Published On 12 Mar 2021

Dva  pilota su poginula kada se vojni avion MIG/21 srušio jutros u selu Brasina kod Malog Zvornika, u zapadnoj Srbiji. Letjelica se, iz za sada nepoznatih razloga, srušila tokom redovnog letačkog zadatka. Tom prilikom, povrijeđen je mještanin sela na čiju se kuću avion srušio. Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je MIG prije polijetanja bio […]

Published On 25 Sep 2020

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da su dva aviona stigla rasklopljena, a u narednom periodu bit će dio srbijanskog vazduhoplovstva.

Published On 17 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO