Biden poništio Trumpovu uredbu o zabrani TikToka i WeChata

Američki predsjednik naredio je da se urade analize utemeljene na dokazima.

Donald Trump je TikTok i WeChat označio prijetnjom nacionalnoj sigurnosti SAD-a (EPA)
Donald Trump je TikTok i WeChat označio prijetnjom nacionalnoj sigurnosti SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je novu uredbu kojom se poništavaju uredbe njegovog prethodnika Donalda Trumpa o zabrani kineskih društvenih platformi TikTok i WeChat u Sjedinjenim Američkim Državama, naređujući da se urade “na dokazima utemeljene” analize ovakvih softvera i aplikacija.

Biden je potpisao novu uredbu kojim su stavljene van snage Trumpove ranije uredbe usmjerene na WeChat i TikTok, navedeno je u saopćenju Bijele kuće, prenijela je Anadolija.

Uredbu blokirali mnogi sudovi

U novoj uredbi Biden je naložio relevantnim američkim institucijama da provedu “na dokazima utemeljene” analize o tome da li softveri i aplikacije, koje su razvile strane konkurentne države, predstavljaju rizik za američku nacionalnu sigurnost.

Trump je 2020. godine potpisao dekret o zabrani aplikacija TikTok i WeChat u SAD-u s obrazloženjem da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Međutim, Trumpovu uredbu blokirali su mnogi državni sudovi.

Izvor: Agencije

Povezane

Bivši američki predsjednik pohavalio je nigerijsku vladu zbog zabrane rada platforme Twitter u toj zemlji nakon što je nalog predsjednika izbrisan zbog kršenja pravila.

09 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO