‘Vrijeme je da Katolička crkva preuzme odgovornost’

Preživjela iz internata poziva Papu Franju da se izvini za ulogu Crkve u zlostavljanju domorodačke djece.

Parovi dječije obuće i igračaka na spomeniku ispred bivšeg Indijanskog internata Kamloops, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 215 starosjedilačke djece (Reuters)

Upozorenje: Priča koja slijedi sadrži detalje o zlostavljanju djece

Gerry Shingoose je otišla da prenese poruku.

Ali ova 63-godišnjakinja kaže da je morala čekati više od 10 sati u petak na susret sa nadbiskupom Richardom Gagnonom u Katedrali Sveta Marija u Winnipegu, u centralnoj Kanadi.

Zajedno sa ostalim preživjelima iz internata, ona je ranije pričvrstila 215 narandžastih traka na kapiju Rimokatoličke crkve u znak sjećanja na 215 starosjedilačke djece čiji su posmrtni ostaci pronađeni u bivšem Indijanskom internatu Kamloops u Britanskoj Kolumbiji.

Shingoose kaže da je bila spremna čekati cijelu noć, kako bi zatražila od Katoličke crkve da preuzme odgovornost za užasno zlostavljanje domorodačke djece koje se decenijama dešavalo u internatima kojima je upravljala Crkva širom Kanade.

“Rekla sam mu da je ovo prilika za Katoličku crkvu da prizna i preuzme odgovornost”, Al Jazeeri je kazala Shingoose, koja je preživjela devet godina u internatu u pokrajini Saskatchewan.

“Tražim pravdu za 215 djece i za djecu koja će tek biti pronađena. Tražim pravdu za preživjele iz internata”, kazala nam je ona u telefonskom intervjuu. “Kao preživjeli iz internata, dijelili smo svoje priče mnogo puta – a Katolička crkva ih nikada nije priznala niti je priznala šta su nam radili u toj školi.”

Otkriće u Kamloopsu

Shingoosin sastanak je održan svega sedmicu nakon što je starosjedilački narod Tk’emlups te Secwepemc kazao da je otkopao posmrtne ostatke 215 starosjedilačke djece na terenu internata u Kamloopsu nakon opsežne pretrage radarom. Neka su djeca imala svega tri godine.

Ovo otkriće u zapadnoj kanadskoj pokrajini izazvalo je bol i ponovljenu traumu za starosjedioce širom države, posebno za one koji su pohađali internat, njihove porodice i njihove zajednice.

Gerry Shingoose je bila prisiljena da pohađa internat devet godina [Ustupila Gerry Shingoose]

Vlada Kanade, kao i Katolička crkva, koja je upravljala većinom škola, suočavaju se sa sve većim pritiskom da priznaju puni obim zločina počinjenih u ovim institucijama, da pomognu Prvim narodima da otkriju druge masovne grobnice i da plate odštetu.

Između 1870-ih i 1990-ih, više od 150.000 starosjedilačke djece prisilno je razdvojeno od porodica i natjerano da pohađa internate, koji su imali za cilj da ih asimiliraju u kanadsko društvo.

Ove su institucije bile mjestom zlostavljanja, a vjeruje se da je više od 4000 djece tamo umrlo, većinom usljed bolesti, koje su se širile brzo u prenatrpanim i nesigurnim zgradama.

Lideri starosjedilačkih zajednica kažu kako ne sumnjaju da postoji još neobilježenih grobnica.

Stručnjaci iz UN-a su u petak zatražili od Kanade i Katoličke crkve da provedu “brzu i detaljnu” istragu o ovim slučajevima umrlih, uključujući forenzički pregled ostataka i rad na identifikaciji nestale djece.

“Sudstvo bi trebalo provesti krivične istrage svih sumnjivih smrtnih slučajeva i istražiti navode o mučenju i seksualnom nasilju protiv djece u internatima, i krivično goniti i sankcionisati počinitelje i one koji se skrivaju, a koji su možda još živi”, dodali su oni.

‘Užasno zlostavljanje’

Shingoose, članica medvjeđeg klana iz rezervata Tootinaowaziibeeng Treaty u zapadnoj Manitobi, pohađala je internat Muscowequan od 1962. do 1971. godine. Starosjedilački narod Muscowequan je identifikovao najmanje 35 grobova u tom internatu, nedavno je izvijestio CTV News, a lideri vjeruju da još mnogi postoje na tom lokalitetu.

“Iskusila sam užasno zlostavljanje u toj školi koje je trajalo devet godina: emocionalno, mentalno, fizičko i seksualno”, kazala je Shingoose, rekavši Al Jazeeri da, osim izvinjenja od Pape Franje, želi vidjeti optužnice protiv zlostavljača i da Katolička crkva javno objavi sve evidencije o internatima.

Gagnon, nadbiskup iz Winnipega, koji je i predsjednik Kanadske konferencije katoličkih biskupa, rekao je u izjavi od 31. maja da su “vijesti o nedavnom otkriću [u Kamloopsu] šokantne”.

“Ovo ponovo raspiruje traume u brojnim zajednicama širom zemlje. Poštovanje dostojanstva umrle djece zahtijeva da istina bude iznesena na vidjelo”, kazao je on. U ovoj izjavi on nije ponudio izvinjenje ili priznanje uloge Crkve u zlostavljanju u internatima.

Ali Shingoose kaže da se nakon sastanka s nadbiskupom osjećala kao da nije saslušana ili shvaćena ozbiljno. “Zvučao je gotovo izvježbano”, kaže ona. “Nije ništa značilo. Nisam dobila nikakvu autentičnu emociju ili bilo kakvu srdačnost od njega.”

Bez izvinjenja

Godinama su starosjedioci tražili od crkava koje su upravljale kanadskim internatima pod nadzorom federalne vlade da priznaju svoju ulogu u sistematskom zlostavljanju koje se desilo. Ali dok su se druge kršćanske vjerske zajednice izvinile tokom proteklih decenija, vođstvo Katoličke crkve još nije.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje (TRC), koja je 2015. zaključila da je internatski školski sistem bio na nivou “kulturnog genocida”, također je tražila od Pape da izda javno izvinjenje na kanadskom tlu preživjelima, njihovim porodicama i njihovim zajednicama.

U 2018, nakon formalnog zahtjeva kanadskog premijera Justina Trudeaua, iz crkve su rekli da Papa Franjo neće udovoljiti ovom zahtjevu. Trudeau je rekao tada da je “razočaran” ovom odlukom ali je obećao da će nastaviti vršiti pritisak tražeći Papino izvinjenje. Trudeau je to ponovio u petak, pozivajući crkvu opet da se izvini i da objavi svu evidenciju povezanu sa školama.

U nedjelju je Papa Franjo izrazio “bol” zbog otkrića u Kamloopsu, ali opet nije ponudio dugo čekano izvinjenje.

Ljudi se pridružuju na spomen obilježju ispred bivšeg Indijanskog internata Kamloops u Kamloopsu, Britanskoj Kolumbiji 31. maja (Reuters)

Kathleen Mahoney, profesorica prava na Univerzitetu u Calgaryju, kazala je Al Jazeeri da bi kanadska vlada kao i Crkva trebale sarađivati sa starosjedilačkim stanovništvom da se otkriju druge masovne grobnice širom države, pored predaje svoje evidencije kako bi potpomogli te potrage.

“Crkve imaju besprijekornu arhivu, mi to znamo. Katolička crkva je vodila besprijekornu evidenciju – možete naći informaciju o tome šta su ručali 1918, ako provjerite dnevnike časnih sestara… Katolička crkva još nije predala svu svoju evidenciju, što je problem.”

Oblati Bezgrešne Djevice Marije, koji su upravljali internatom Kamloops, kazali su novinskoj agenciji Canadian Press kako su “posvećeni da naprave više” kako bi učinili arhivu dostupnom. “Radit ćemo na tome da povučemo evidenciju o svakodnevnom životu u zajednicama Oblata, poznatu kao Codex Historicus i da je učinimo dostupnom u jednostavnijem formatu”, kazali su iz ovog reda.

‘Istinska historija’

Trudeau i nekoliko federalnih vladinih ministara su kazali u proteklim danima da i dalje podržavaju starosjedilačke zajednice u njihovoj potrazi za nestalom djecom. Iz Ottawe su također rekli da je njihov budžet za 2019. osigurao 28 miliona dolara (33,8 miliona kanadskih dolara) tokom tri godine da se adresira TRC-jev poziv na djelovanje u vezi smrtnih slučajeva u pomenutim školama. Kanada se formalno izvinila za internate 2008. godine.

Ali Trudeaova vlada se također suočava sa sve raširenijim pozivima da se stvarno djeluje na polju naslijeđa internata, uključujući aktuelnu diskriminaciju protiv starosjedilačke djece širom Kanade – i da se implementira poziv na djelovanje.

Do danas je samo osam od 94 preporuke koje je izdao TRC prije pet godina – nakon dugih saslušanja tokom kojih su preživjeli iz internata podijelili svoja iskustva – kompletirano, prema podacima Instituta Yellowhead, istraživačkog centra koji vode starosjedilačke zajednice.

U međuvremenu, nazad u Winnipegu, Shingoose kaže da će se ona nastaviti zalagati za druge preživjele iz internata, kao i za djecu koja se nikad nisu vratila kući.

“Mala djeca koja su zakopana u školama, na školskim posjedima, ona nemaju glas, a ja sam preživjela i ja donosim taj glas za njih” kazala je ona Al Jazeeri, dodajući i da dijeli svoju istinu zbog svoje troje djece, osmero unučadi i četvero praunučadi.

“Kanada treba znati tu istinu. Oni trebaju znati našu istinu i šta se dešavalo starosjedilačkoj djeci u tim internatima.”

Izvor: Al Jazeera